Betaalt u cash ? 15,04, dan hebt u de gelegenheid om een paar van die vervelende kleine centjes uit te geven. Maar meestal blijven ze tergend lang in uw portemonnee zitten.

Niet meer voor lang! Vrijdag 7 februari 2014 heeft de Ministerraad een wetsontwerp van de minister van Financiën, Koen Geens, goedgekeurd om afrondingen mogelijk te maken waardoor de stukjes van 1 en 2 cent drastisch zullen verminderen.

Afgerond

Het totaal bedrag van uw aankopen zal - naar boven of naar beneden - afgerond worden tot op de 5 cent. Het is dus niet zo dat de prijs van elk product dat u koopt zal afgerond worden, enkel de totaalprijs. Het is zeker niet zo dat u er altijd zult bij verliezen!

VOORBEELD U koopt 2 producten, één aan ? 10,49 en één aan ? 4,18. Dus voor in totaal ? 14,67. Uw totaalprijs zal afgerond worden tot ? 14,65. In dit geval wint u 2 cent.

Het komt dus neer op het volgende. Eindigt uw factuur op :

  • 0,01; 0,02; 0,06 of 0,07, dan zal er naar beneden worden afgerond en wint u 1 of 2 cent
  • 0,03; 0,04; 0,08 of 0,09, dan zal er naar boven worden afgerond en betaalt u 1 of 2 cent extra.

Vrijheid van toepassing

Winkeliers zullen vrij zijn om dit systeem al of niet toe te passen. Als ze het doen, moeten ze de afronding toepassen ongeacht het betaalmiddel van de klant, dus ook voor betalingen met de bankkaart.

Niet in heel Europa

België kan niet alleen beslissen om de muntjes van 1 en 2 cent in heel Europa te laten verdwijnen. Er zullen dus nog muntjes van 1 en 2 cent circuleren in België. U kunt als consument ook nog gerust met de muntjes betalen. Handelaars mogen ze niet weigeren. Maar op termijn zullen ze wel stilaan verdwijnen.

Betaalt u cash ? 15,04, dan hebt u de gelegenheid om een paar van die vervelende kleine centjes uit te geven. Maar meestal blijven ze tergend lang in uw portemonnee zitten. Niet meer voor lang! Vrijdag 7 februari 2014 heeft de Ministerraad een wetsontwerp van de minister van Financiën, Koen Geens, goedgekeurd om afrondingen mogelijk te maken waardoor de stukjes van 1 en 2 cent drastisch zullen verminderen. Het totaal bedrag van uw aankopen zal - naar boven of naar beneden - afgerond worden tot op de 5 cent. Het is dus niet zo dat de prijs van elk product dat u koopt zal afgerond worden, enkel de totaalprijs. Het is zeker niet zo dat u er altijd zult bij verliezen!VOORBEELD U koopt 2 producten, één aan ? 10,49 en één aan ? 4,18. Dus voor in totaal ? 14,67. Uw totaalprijs zal afgerond worden tot ? 14,65. In dit geval wint u 2 cent.Het komt dus neer op het volgende. Eindigt uw factuur op :Winkeliers zullen vrij zijn om dit systeem al of niet toe te passen. Als ze het doen, moeten ze de afronding toepassen ongeacht het betaalmiddel van de klant, dus ook voor betalingen met de bankkaart. België kan niet alleen beslissen om de muntjes van 1 en 2 cent in heel Europa te laten verdwijnen. Er zullen dus nog muntjes van 1 en 2 cent circuleren in België. U kunt als consument ook nog gerust met de muntjes betalen. Handelaars mogen ze niet weigeren. Maar op termijn zullen ze wel stilaan verdwijnen.