Elektrische fietsen, en sinds kort de speed pedelecs, zijn erg in trek in België. Philippe Decrock van Traxio, de federatie van de autosector en aanverwante sectoren, zoals de fietshandel, schat dat tussen de 25 en 30 procent van de verkochte fietsen een elektrisch model is.

Minister van Mobiliteit Bellot wil middels fiscale maatregelen de aankoop van elektrische fietsen stimuleren en maakt daarom werk van de fiscale aftrekbaarheid van de aankoop van elektrische fietsen. Hiervoor worden onderhandelingen gevoerd met het kabinet van Volksgezondheid en Financiën.

"Ik geloof dat de elektrische fietsen een ideaal alternatief zijn voor het vervoer voor korte en middellange afstand", zegt Bellot. "Het kan een oplossing bieden voor de stedelijke, verzadigde gebieden en het is ook om gezondheidsredenen een ideaal vervoersmiddel."

Bellot, die eveneens bevoegd is voor spoorwegmaatschappij NMBS, ziet dat er wel nog werk aan de winkel is om de combinatie fiets en openbaar vervoer te versterken. "Het is onze intentie om 100.000 extra fietsenstallingen te voorzien bij de NMBS", aldus nog Bellot. Hierover wordt momenteel onderhandeld in het kader van de nieuwe beheersovereenkomst bij de spoorwegmaatschappij.

Elektrische fietsen, en sinds kort de speed pedelecs, zijn erg in trek in België. Philippe Decrock van Traxio, de federatie van de autosector en aanverwante sectoren, zoals de fietshandel, schat dat tussen de 25 en 30 procent van de verkochte fietsen een elektrisch model is. Minister van Mobiliteit Bellot wil middels fiscale maatregelen de aankoop van elektrische fietsen stimuleren en maakt daarom werk van de fiscale aftrekbaarheid van de aankoop van elektrische fietsen. Hiervoor worden onderhandelingen gevoerd met het kabinet van Volksgezondheid en Financiën. "Ik geloof dat de elektrische fietsen een ideaal alternatief zijn voor het vervoer voor korte en middellange afstand", zegt Bellot. "Het kan een oplossing bieden voor de stedelijke, verzadigde gebieden en het is ook om gezondheidsredenen een ideaal vervoersmiddel." Bellot, die eveneens bevoegd is voor spoorwegmaatschappij NMBS, ziet dat er wel nog werk aan de winkel is om de combinatie fiets en openbaar vervoer te versterken. "Het is onze intentie om 100.000 extra fietsenstallingen te voorzien bij de NMBS", aldus nog Bellot. Hierover wordt momenteel onderhandeld in het kader van de nieuwe beheersovereenkomst bij de spoorwegmaatschappij.