Geens wil maatregelen nemen om bestuurders die de wegcode niet respecteren zwaarder te straffen, kondigt hij woensdag aan. Het rijbewijs zal langer ingetrokken worden en voor recidive komt er een "duidelijkere aanpak". Om te kunnen spreken over een recidief zal de rechter zich niet meer op de inhoud en de aard van de vorige vonnissen moeten baseren, maar op het aantal vonnissen van de beklaagde. Tegelijk bekijkt Geens hoe hij vluchtmisdrijf zwaarder kan bestraffen.

De reeds aangekondigde kruispuntbank Mercurius zal in oktober worden getest. Daarin zullen onder meer het aantal schorsingen staan of veroordelingen die een bestuurder op zijn naam heeft staan, welk soort rijbewijs hij of zij bezit... "Agenten kunnen binnenkort de kruispuntbank gebruiken om bestuurders op te sporen die, ondanks een rijverbod, onze wegen onveilig maken", legt Geens uit. Een bijkomend voordeel is dat bijvoorbeeld bij een schorsing het rijbewijs niet meer moet worden afgegeven aan de griffie. Het volstaat dat de schorsing wordt opgenomen in Mercurius.

Met zijn hervorming van de verkeerswetgeving wil Geens ook mensen stimuleren die na een misstap hun best doen om opnieuw op het recht pad te komen. "Wanneer iemand met een alcoholverslaving kan bewijzen dat de nodige behandeling zijn verslaving verholpen heeft, moet die persoon sneller de kans krijgen om terug in het verkeer te komen. Zo vermijdt men dat de nodige rijervaring verleerd wordt", zegt Geens.

Tot slot wil de minister het budget voor de speekseltesten verhogen.

Bij de oppositie wordt tevreden gereageerd op de lancering van de kruispuntbank. "Straks weten agenten meteen met wie ze te maken hebben", zegt Karin Temmerman (sp.a). Ze wijst erop dat nu eindelijk werk gemaakt kan worden van het rijbewijs met punten. "Het gebrek aan zo'n databank was altijd het excuus om het rijbewijs met punten niet in te voeren. Dat argument vervalt nu."

Geens' partijgenoot Jef Van den Bergh wil meteen nog een stap verder gaan. Hij heeft een wetsvoorstel klaar om auto's van bestuurders die zware verkeersmisdrijven plegen gemakkelijker in beslag te kunnen nemen of verbeurd te verklaren. Van den Bergh wil komaf maken met de bepaling die zegt dat de auto de eigendom van de bestuurder moet zijn om hem in beslag te kunnen nemen. "Als het bijvoorbeeld om een geleende of leasingwagen gaat, kan deze voortaan in beslag worden genomen of verbeurd worden verklaard. Door de wagen effectief af te nemen, raken we probleembestuurders in hun mobiliteit en bieden we extra bescherming tegen dergelijke bestuurders in ons verkeer."

Geens wil maatregelen nemen om bestuurders die de wegcode niet respecteren zwaarder te straffen, kondigt hij woensdag aan. Het rijbewijs zal langer ingetrokken worden en voor recidive komt er een "duidelijkere aanpak". Om te kunnen spreken over een recidief zal de rechter zich niet meer op de inhoud en de aard van de vorige vonnissen moeten baseren, maar op het aantal vonnissen van de beklaagde. Tegelijk bekijkt Geens hoe hij vluchtmisdrijf zwaarder kan bestraffen. De reeds aangekondigde kruispuntbank Mercurius zal in oktober worden getest. Daarin zullen onder meer het aantal schorsingen staan of veroordelingen die een bestuurder op zijn naam heeft staan, welk soort rijbewijs hij of zij bezit... "Agenten kunnen binnenkort de kruispuntbank gebruiken om bestuurders op te sporen die, ondanks een rijverbod, onze wegen onveilig maken", legt Geens uit. Een bijkomend voordeel is dat bijvoorbeeld bij een schorsing het rijbewijs niet meer moet worden afgegeven aan de griffie. Het volstaat dat de schorsing wordt opgenomen in Mercurius. Met zijn hervorming van de verkeerswetgeving wil Geens ook mensen stimuleren die na een misstap hun best doen om opnieuw op het recht pad te komen. "Wanneer iemand met een alcoholverslaving kan bewijzen dat de nodige behandeling zijn verslaving verholpen heeft, moet die persoon sneller de kans krijgen om terug in het verkeer te komen. Zo vermijdt men dat de nodige rijervaring verleerd wordt", zegt Geens. Tot slot wil de minister het budget voor de speekseltesten verhogen. Bij de oppositie wordt tevreden gereageerd op de lancering van de kruispuntbank. "Straks weten agenten meteen met wie ze te maken hebben", zegt Karin Temmerman (sp.a). Ze wijst erop dat nu eindelijk werk gemaakt kan worden van het rijbewijs met punten. "Het gebrek aan zo'n databank was altijd het excuus om het rijbewijs met punten niet in te voeren. Dat argument vervalt nu." Geens' partijgenoot Jef Van den Bergh wil meteen nog een stap verder gaan. Hij heeft een wetsvoorstel klaar om auto's van bestuurders die zware verkeersmisdrijven plegen gemakkelijker in beslag te kunnen nemen of verbeurd te verklaren. Van den Bergh wil komaf maken met de bepaling die zegt dat de auto de eigendom van de bestuurder moet zijn om hem in beslag te kunnen nemen. "Als het bijvoorbeeld om een geleende of leasingwagen gaat, kan deze voortaan in beslag worden genomen of verbeurd worden verklaard. Door de wagen effectief af te nemen, raken we probleembestuurders in hun mobiliteit en bieden we extra bescherming tegen dergelijke bestuurders in ons verkeer."