© Getty Images

Meer sociale bijdragen voor sommige gepensioneerden

De regels voor de sociale inhoudingen op het pensioen wijzigen als er een buitenlands element in het spel is.

Op het Belgisch pensioen wordt een bijdrage van 3,55% afgehouden voor de Ziekte-en Invaliditeitsverzekering (ZIV-bijdrage) en eventueel (afhankelijk van de hoogte van uw pensioen) een solidariteitsbijdrage die maximaal 2% bedraagt.

Voor wie een Belgisch én een buitenlands pensioen ontvangt of voor wie in het buitenland woont en daar een Belgische pensioen ontvangt, zij de regels sinds 1 januari 2013 veranderd.

U bent hier ten laste voor medische verzorging

Als u aangesloten bent bij een Belgisch ziekenfonds en dus hier ten laste bent voor medische verzorging en u ontvangt naast uw Belgisch pensioen ook een buitenlands pensioen, dan zult u mogelijk sinds 1 januari 2013 hogere sociale bijdragen betalen.

Ook voor 1 januari 2013 werd uw Belgisch en buitenlands pensioen samengeteld om na te gaan of u de drempel overschrijdt voor de toepassing van de bijdrage. Maar sinds 1 januari 2013 wordt de inhouding toegepast op de som van beide pensioenen, daar waar ze vroeger enkel toegepast werd op het Belgisch pensioen. U zult dus hogere bijdragen betalen.

U woont in de EU en bent daar ten laste voor medische verzorging

Als u een Belgisch pensioen ontvangt en u woont in een EU-lidstaat (of Noorwegen, Liechtenstein), waar u ook aangesloten bent bij het ziekenfonds, dan zult u voortaan niet enkel vrijgesteld worden van de ZIV-bijdrage, maar ook van de solidariteitsbijdrage. Bovendien zal die vrijstelling nu automatisch gebeuren, terwijl u ze vroeger moest aanvragen bij de Rijksdienst voor Pensioenen.

Partner Content