In 2009 werden de ecocheques in het leven geroepen in het kader van CAO nr.98. Met deze cheques kan je ecologische producten en diensten aankopen. Ze worden niet door een openbare dienst uitgegeven, maar door twee privébedrijven:

- Edenred: www.edenred.be

- Sodexo: www.eco-pass.be

Deze echocheques hebben een maximale waarde van ? 10.De werkgever kan tot ? 250 per jaar en per loontrekkende aan ecocheques geven. Ze zijn twee jaar geldig.

Voordeel : de cheques zijn vrijgesteld van sociale bijdragen en belastingen, als voldaan wordt aan de voorwaarden van artikel 19quater van het KB van 27 november 1969.

Wat kan je ermee kopen?

Een envelopje met ecocheques krijgen doet altijd plezier. Het geeft wat extra koopkracht en het is bovendien onbelast. Natuurlijk stelt zich de vraag wat je ermee kan/mag kopen en waar dan wel. De lijst met producten en diensten die je je mag aanschaffen met ecocheques is toegevoegd aan CAO nr.98. Je kan hem terugvinden op www.cnt-nar.be, klik op CAO nr.98.

Het gaat om een exhaustieve lijst. Je kan er dus geen andere producten en diensten mee aankopen. Tothiertoe waren 6 categorieën producten voorzien:

- Energiebesparing: bv. isolatiemateriaal

- Waterbesparing: bv. spaardouchekop

- Bevordering duurzame mobiliteit: bv.cursussen ecodriving

- Afvalbeheer: bv. compostvat of compostbak

- Bevordering van ecodesign: producten en diensten die voldoen aan de criteria van het Europese Ecolabel

- Bevordering van de aandacht voor de natuur: bv.Aankoop van duurzaam geëxploiteerd hout (FSC of PEFC) of houtproducten gemaakt uit duurzaam geëxploiteerd hout. Ook papier dat geproduceerd is met gerecycleerde vezels of met verse vezels afkomstig van duurzaam geëxploiteerd hout

Uitgebreide lijst

De lijst met producten en diensten die je kan aankopen met je ecocheques wordt om de twee jaar herzien in de Nationale Arbeidsraad. Vakbonden en werkgevers hebben eind maart een akkoord gesloten over de uitbreiding van de lijst. De nieuwe CAO nr.98ter zal van toepassing zijn vanaf 1 juni 2015.

Nieuwe producten en diensten zijn, onder meer:

- tweedehands kleding, - boeken en meubilair

- diensten voor de terbeschikkingstelling van - al dan niet elektrische - deelfietsen en -auto's zonder chauffeur

- een toeristisch verblijf met groen label

- aankoop van sodamachines

- aankoop en plaatsing van grastegels (met honingraatstructuur) en waterdoorlatende tegels.

Je vindt de volledige lijst in CAO nr.98ter (www.cnt-nar.be).

In 2009 werden de ecocheques in het leven geroepen in het kader van CAO nr.98. Met deze cheques kan je ecologische producten en diensten aankopen. Ze worden niet door een openbare dienst uitgegeven, maar door twee privébedrijven:- Edenred: www.edenred.be- Sodexo: www.eco-pass.be Deze echocheques hebben een maximale waarde van ? 10.De werkgever kan tot ? 250 per jaar en per loontrekkende aan ecocheques geven. Ze zijn twee jaar geldig.Voordeel : de cheques zijn vrijgesteld van sociale bijdragen en belastingen, als voldaan wordt aan de voorwaarden van artikel 19quater van het KB van 27 november 1969.Een envelopje met ecocheques krijgen doet altijd plezier. Het geeft wat extra koopkracht en het is bovendien onbelast. Natuurlijk stelt zich de vraag wat je ermee kan/mag kopen en waar dan wel. De lijst met producten en diensten die je je mag aanschaffen met ecocheques is toegevoegd aan CAO nr.98. Je kan hem terugvinden op www.cnt-nar.be, klik op CAO nr.98.Het gaat om een exhaustieve lijst. Je kan er dus geen andere producten en diensten mee aankopen. Tothiertoe waren 6 categorieën producten voorzien:- Energiebesparing: bv. isolatiemateriaal- Waterbesparing: bv. spaardouchekop- Bevordering duurzame mobiliteit: bv.cursussen ecodriving- Afvalbeheer: bv. compostvat of compostbak- Bevordering van ecodesign: producten en diensten die voldoen aan de criteria van het Europese Ecolabel- Bevordering van de aandacht voor de natuur: bv.Aankoop van duurzaam geëxploiteerd hout (FSC of PEFC) of houtproducten gemaakt uit duurzaam geëxploiteerd hout. Ook papier dat geproduceerd is met gerecycleerde vezels of met verse vezels afkomstig van duurzaam geëxploiteerd houtDe lijst met producten en diensten die je kan aankopen met je ecocheques wordt om de twee jaar herzien in de Nationale Arbeidsraad. Vakbonden en werkgevers hebben eind maart een akkoord gesloten over de uitbreiding van de lijst. De nieuwe CAO nr.98ter zal van toepassing zijn vanaf 1 juni 2015.Nieuwe producten en diensten zijn, onder meer:- tweedehands kleding, - boeken en meubilair- diensten voor de terbeschikkingstelling van - al dan niet elektrische - deelfietsen en -auto's zonder chauffeur - een toeristisch verblijf met groen label - aankoop van sodamachines- aankoop en plaatsing van grastegels (met honingraatstructuur) en waterdoorlatende tegels.Je vindt de volledige lijst in CAO nr.98ter (www.cnt-nar.be).