Kost pensioenbonus op twee jaar tijd fors omhoog

28/11/12 om 10:26 - Bijgewerkt om 10:26

De federale overheid heeft in 2011 voor 64,4 miljoen euro aan pensioenbonussen uitbetaald aan werknemers en voor 21,7 miljoen aan ambtenaren. In 2013 zal dat oplopen tot 112 miljoen euro voor de werknemers en 32,4 miljoen voor de ambtenaren.

Kost pensioenbonus op twee jaar tijd fors omhoog

© BELGA

Kamerleden Siegfried Bracke en Sonja Becq voelden De Croo dinsdag aan de tand over zijn plannen met de pensioenbonus. De minister haalde de sterk stijgende cijfers aan en verwees naar een rapport van de vergrijzingscommissie dat stelt dat de activerende werking van de pensioenbonus relatief beperkt blijft.

"Daarom zal er een hervorming van de pensioenbonus en het leeftijdscomponent komen", bevestigde De Croo. De bonus was immers net ingevoerd om mensen langer aan de slag te houden en zo de effectieve pensioenleeftijd te verhogen. De pensioenminister wil de oude bonus met name vervangen door een nieuw systeem dat meteen geldt voor ambtenaren én werknemers.

Dat moet de pensioenbonus meteen ook in lijn brengen met de beslissing om iedereen twee jaar langer aan het werk te houden. "Het heeft geen zin om op zestig jaar een bonus toe te kennen aan iemand die nog niet met pensioen kan gaan", aldus De Croo.

Toch wil de minister de bonus niet uitsluiten voor wie met vervroegd pensioen gaat. Iemand met 42 loopbaanjaren op de teller kan immers nog steeds met zestig op pensioen. "De bonus pas toekennen op 65 zou in mijn ogen niet activerend werken", besloot hij. Tot slot merkte De Croo nog op dat aan de opgebouwde verworven rechten niets verandert. "Wie in 2013 in die situatie zal komen, blijft in het huidige systeem", klonk het nog.

Onze partners