© Getty Images/iStockphoto

Jouw samenlevings- of huwelijkscontract ‘in a box’

Veel koppels sluiten een samenlevings- of huwelijkscontract en vinden het zoveel jaar later niet meer terug. MyBox verhelpt daaraan.

Ben je getrouwd en heb je geen huwelijksovereenkomst gemaakt, dan ben je getrouwd onder ‘het wettelijk stelsel’. Dan zijn er drie vermogens: een gemeenschappelijk en de twee eigen vermogens. Willen getrouwde koppels geen gemeenschappelijk vermogen, dan kunnen ze via een huwelijksovereenkomst kiezen voor het stelsel van scheiding van goederen. Omgekeerd kunnen ze er ook voor kiezen om via een huwelijksovereenkomst alles gemeenschappelijk te maken. In de huwelijksovereenkomst kan je ook bepalingen opnemen om af te wijken van wat de wet voorziet op het vlak van het erfrecht. Veel gehuwde koppels kennen elkaar in de huwelijksovereenkomst meer erfrechten toe dan wat de wet hen biedt.

Koppels die niet getrouwd zijn kiezen er vaak voor een samenlevingscontract op te stellen. Zo’n samenlevingscontract wordt gebruikt om de gevolgen van het samenwonen en het beëindigen van de relatie vast te leggen. Zowel koppels die feitelijk samenwonen als koppels die kozen voor een wettelijke samenwoning (via een verklaring op de burgerlijke stand) kunnen zo’n samenlevingscontract opstellen. Hierin staan een aantal afspraken die je als koppel maakt, bijvoorbeeld over het bedrag dat je maandelijks stort op de gemeenschappelijke rekening en wat er mee betaald mag worden, welke bezittingen persoonlijk en welke gemeenschappelijk zijn, hoe de kosten voor de kinderen betaald worden, wie het huurcontract overneemt bij een eventuele scheiding (als je samen de huurovereenkomst tekende), enz. Zo’n contract dient dus om een aantal afspraken vast te leggen, maar het is niet mogelijk om in een samenlevingscontract elkaar erfrecht toe te kennen. Daar heb je een testament voor nodig.

Goed bewaard

Zowel voor een huwelijksovereenkomst als voor een samenlevingscontract moet je naar de notaris. Het kan best zijn dat je al een hele tijd geleden je contract liet maken en dat je het niet meer vindt. Of je notaris is intussen verhuisd of niet meer actief. Via MyBox (toegang via www.notaris.be) vind je een overzicht van de samenlevings-en huwelijkscontracten op jouw naam. Je ziet er ook in welk notariskantoor de contracten worden bewaard. MyBox is gekoppeld aan het officiële register van huwelijks- en samenlevingscontracten, een databank die beheerd wordt door Fednot (de Federatie van het Notariaat). Het contract zelf staat niet online, maar blijft bewaard in het notariskantoor.

Let wel, in het register zitten enkel de samenlevingscontracten in het kader van een wettelijke samenwoning. Contracten tussen mensen die feitelijk samenwonen zitten er niet in.

Hoe raadplegen?

Surf naar https://www.notaris.be/mybox. Met behulp van jouw eID krijg je een overzicht van jouw contracten en de naam van het notariskantoor waar ze worden bewaard.

Het overzicht bevat alle contracten, ook al ben je intussen gescheiden of is jouw partner overleden. Uiteraard heb je enkel toegang tot de gegevens van jouw eigen contracten.

Partner Content