Itinera becijferde in de studie de fiscale lasten op nieuwbouw. Uit het onderzoek blijkt dat die kunnen oplopen tot 106 pct. Concreet: wie een woning koopt die 72.667 euro kost aan grondstoffen, lonen en uitgekeerde winst, betaalt daar nog eens 76.871 euro aan fiscale lasten, ofwel belasting op arbeid en btw, op.

De woonbonus zoals die nu bestaat haalt die lasten fiks naar beneden. Itinera rekende uit dat een wie een woning met twee koopt een woonbonus krijgt van ongeveer 33.000 euro. Van die aanvankelijke 106 pct lasten, blijven er dus nog maar 60 pct over.

Toch is de woonbonus niet efficiënt, zeggen de onderzoekers. Zo richt die zich enkel tot eigenaars en niet tot bijvoorbeeld investeerders in huurwoningen. Bovendien is men niet verplicht de bonus te besteden aan een verhoging van de hypotheek, maar kan deze ook worden gebruikt voor andere consumptiemiddelen.

Daarom stelt Itinera voor de woonbonus te vervangen door een verlaging van de btw op nieuwbouw voor de eerste schijf van 150.000 euro van de bouwkost, zowel voor eigenaars-bewoners als investeerders-verhuurders. "Dit heeft namelijk als voordeel dat de korting 100 pct gericht is
op investeringen in extra woningen, en dus niet zoals de woonbonus afgeleid wordt naar consumptie."

Itinera becijferde in de studie de fiscale lasten op nieuwbouw. Uit het onderzoek blijkt dat die kunnen oplopen tot 106 pct. Concreet: wie een woning koopt die 72.667 euro kost aan grondstoffen, lonen en uitgekeerde winst, betaalt daar nog eens 76.871 euro aan fiscale lasten, ofwel belasting op arbeid en btw, op.De woonbonus zoals die nu bestaat haalt die lasten fiks naar beneden. Itinera rekende uit dat een wie een woning met twee koopt een woonbonus krijgt van ongeveer 33.000 euro. Van die aanvankelijke 106 pct lasten, blijven er dus nog maar 60 pct over.Toch is de woonbonus niet efficiënt, zeggen de onderzoekers. Zo richt die zich enkel tot eigenaars en niet tot bijvoorbeeld investeerders in huurwoningen. Bovendien is men niet verplicht de bonus te besteden aan een verhoging van de hypotheek, maar kan deze ook worden gebruikt voor andere consumptiemiddelen. Daarom stelt Itinera voor de woonbonus te vervangen door een verlaging van de btw op nieuwbouw voor de eerste schijf van 150.000 euro van de bouwkost, zowel voor eigenaars-bewoners als investeerders-verhuurders. "Dit heeft namelijk als voordeel dat de korting 100 pct gericht is op investeringen in extra woningen, en dus niet zoals de woonbonus afgeleid wordt naar consumptie."