De cumul van een vervagingsinkomen zoals het pensioen met een salaris is een taboe dat volgens Itinera-medeoprichter en UCL-professor Jean Hindriks moet sneuvelen.

Hindriks heeft een nieuw boek klaar over pensioenen - "Quel avenir pour nos pensions?" - en dat is voorgesteld in aanwezigheid van pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR).

"Wanneer je mensen vraagt wat hen zou aansporen om langer te werken, antwoorde meesten dat ze een verkorte werktijd of meer vakantie willen", zegt Hindriks, die deel uitmaakte van de pensioencommissie onder leiding van Frank Vandenbroucke. Deeltijds werken en een deel van het pensioen opnemen zou meerdere voordelen hebben, meent de UCL-professor. Werknemers zouden later met pensioen gaan en zouden hun ervaring kunnen doorgeven aan jongere collega's.

Dergelijk systeem zou mogelijk gemaakt kunnen worden door een puntensysteem, waarbij werknemers punten verzamelen tijdens hun loopbaan. Die punten kunnen ze dan omgezet worden in een pensioenbedrag. Zo zou een werknemers op zijn zestigste de helft van zijn punten kunnen inruilen voor een pensioen én tegelijkertijd nieuwe punten kunnen bijverdienen door nog deeltijds te werken.

De cumul van een vervagingsinkomen zoals het pensioen met een salaris is een taboe dat volgens Itinera-medeoprichter en UCL-professor Jean Hindriks moet sneuvelen. Hindriks heeft een nieuw boek klaar over pensioenen - "Quel avenir pour nos pensions?" - en dat is voorgesteld in aanwezigheid van pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR). "Wanneer je mensen vraagt wat hen zou aansporen om langer te werken, antwoorde meesten dat ze een verkorte werktijd of meer vakantie willen", zegt Hindriks, die deel uitmaakte van de pensioencommissie onder leiding van Frank Vandenbroucke. Deeltijds werken en een deel van het pensioen opnemen zou meerdere voordelen hebben, meent de UCL-professor. Werknemers zouden later met pensioen gaan en zouden hun ervaring kunnen doorgeven aan jongere collega's. Dergelijk systeem zou mogelijk gemaakt kunnen worden door een puntensysteem, waarbij werknemers punten verzamelen tijdens hun loopbaan. Die punten kunnen ze dan omgezet worden in een pensioenbedrag. Zo zou een werknemers op zijn zestigste de helft van zijn punten kunnen inruilen voor een pensioen én tegelijkertijd nieuwe punten kunnen bijverdienen door nog deeltijds te werken.