De impact op de spaarder is groot. Liefst één op de drie spaarverzekeringen biedt vandaag immers een gegarandeerde rente aan die hoger ligt dan dit maximum. Daartoe behoren ook verschillende pensioenspaarverzekeringen. Volgens de zakenkranten loopt het aantal getroffen spaarders op tot enkele honderdduizenden.

Een wijziging van de gegarandeerde rente in flexibele tak21-contracten heeft een directe impact op toekomstige stortingen, maar niet op stortingen die in het verleden werden gedaan.

Er is daarnaast ook een directe impact op de groepsverzekeringen. Als verzekeraars nog maximaal 2 procent mogen garanderen, zullen werkgevers een grotere inspanning moeten leveren om de Wet op Aanvullende Pensioenen (WAP) na te komen.

Het kabinet van minister van Pensioenen Alexander De Croo lijkt niet geneigd de gegarandeerde rentes uit de WAP (3,25 en 3,75%) aan te passen. "Verzekeraars doen nu meer dan de wet voorschrijft. In plaats van de rentes aan te passen zou het logischer zijn om te bekijken of ze hun model kunnen aanpassen", klinkt het. Ook voorganger Van Quickenborne was tegen een aanpassing van de rente.

Het NBB-voorstel is een gevolg van de lage marktrente, waardoor verzekeraars steeds moeilijker hoge gegarandeerde rentes kunnen bieden. Tenzij minister van Economie Johan Vande Lanotte (sp.a) het voorstel herroept, verschijnt het op 31 oktober in het Staatsblad.

De impact op de spaarder is groot. Liefst één op de drie spaarverzekeringen biedt vandaag immers een gegarandeerde rente aan die hoger ligt dan dit maximum. Daartoe behoren ook verschillende pensioenspaarverzekeringen. Volgens de zakenkranten loopt het aantal getroffen spaarders op tot enkele honderdduizenden. Een wijziging van de gegarandeerde rente in flexibele tak21-contracten heeft een directe impact op toekomstige stortingen, maar niet op stortingen die in het verleden werden gedaan. Er is daarnaast ook een directe impact op de groepsverzekeringen. Als verzekeraars nog maximaal 2 procent mogen garanderen, zullen werkgevers een grotere inspanning moeten leveren om de Wet op Aanvullende Pensioenen (WAP) na te komen.Het kabinet van minister van Pensioenen Alexander De Croo lijkt niet geneigd de gegarandeerde rentes uit de WAP (3,25 en 3,75%) aan te passen. "Verzekeraars doen nu meer dan de wet voorschrijft. In plaats van de rentes aan te passen zou het logischer zijn om te bekijken of ze hun model kunnen aanpassen", klinkt het. Ook voorganger Van Quickenborne was tegen een aanpassing van de rente. Het NBB-voorstel is een gevolg van de lage marktrente, waardoor verzekeraars steeds moeilijker hoge gegarandeerde rentes kunnen bieden. Tenzij minister van Economie Johan Vande Lanotte (sp.a) het voorstel herroept, verschijnt het op 31 oktober in het Staatsblad.