© Getty Images/iStockphoto

Het nieuwe motorrijbewijs

De files beu? Een motor gaat er heel wat sneller doorheen! Maar op 1 mei is de wetgeving van het motorrijbewijs gewijzigd!

Volgens Febiac, de Belgische automobiel- en tweewielerfederatie, zijn er alsmaar meer 45-plussers die bezwijken voor een motor vanaf 500cc. Zo’n gemotoriseerde tweewieler heeft uiteraard een aantal troeven: gemakkelijk te parkeren, geen files of gewoonweg het plezier van een lange motorrit... Maar om in alle veiligheid met de motor te kunnen rijden, moet u uiteraard aan een aantal voorwaarden voldoen. Op 1 mei 2013 treedt een nieuwe reglementering in voege om kandidaat-motorrijders beter voor te bereiden en om het vermogen van de motorfietsen beter aan te passen aan de leeftijd en de ervaring van de kandidaat.

Een langere voorbereiding

De praktische opleiding voor het motorrijbewijs zal voortaan 9 uren in beslag nemen, waarvan de helft op de openbare weg. Na deze 9 uur zijn er 2 mogelijkheden:

  • Ofwel legt u het praktisch examen opprivéterrein af. Wie slaagt, krijgt het voorlopig rijbewijs en kan zelf verder oefenen. Vervolgens, na een maand (ten vroegste) kan men ook de proef op de openbare weg afleggen.
  • Ofwel volgt u nog 3 uur bijkomende lessen in een motorrijschool – dus in totaal 12 uren – en legt u onmiddellijk de beide praktische examens af.

De oefeningen op privéterrein werden aangepast om beter aan te sluiten bij de echte situaties die motorrijders tegenkomen. Voor wie jonger is dan 24 jaar wordt het parcours progressiever. De kandidaten zullen verschillende stappen moeten doorlopen (rijbewijs A1 en A2) voor ze het rijbewijs A behalen en op die manier met een motor zonder beperking van de cilinderinhoud kunnen rijden (zie tabel).

Ook iets voor u?

  • Wie minder dan 2 jaar een rijbewijs B (het gewone rijbewijs voor de auto) heeft (dus behaald na 1 mei 2011), moet 4 uur opleiding volgen in een motorrijschool.
  • Wie al langer dan 2 jaar een rijbewijs B behaald heeft, mag met een scooter 125cc rijden zonder een specifiek rij-examen te moeten afleggen. De nieuwe reglementering verandert niets op dit vlak.
  • Wie een rijbewijs B behaald heeft voor 1 januari 1989, mag met een motor of scooter rijden op de openbare weg, zonder beperking van vermogen of cilinderinhoud. Een opleiding blijft wel aanbevolen, vermits 35% van de slachtoffers van een motorongeluk 45-plussers zijn die na er een tijd gestopt mee te zij, zich opnieuw met de motor in het verkeer begeven.

Welke opleiding moet u volgen?

Rijbewijs AM

Rijbewijs A1

Rijbewijs A2

Rijbewijs A

Maximaal vermogen

Max. 50 cc en 4 kW en 45 km/h

Max. 125 cc en
11 kW en 0.1 kW per kg

Max. 35 kW en 0.2 kW per kg

Onbeperkt vermogen
vanaf 35 kW

Minimumleeftijd

16 jaar

18 jaar

20 jaar

24 jaar (22 jr mits rijbewijs A2 ged. 2 jr)

Minimum aantal lesuren

4 uur waarvan ten minste 2 uur op de openbare weg gereden wordt

9 uur
om te mogen deelnemen aan het praktisch examen

9 uur
(4 uur als u het rijbewijs A1 minstens 2 jaar hebt) om te mogen deelnemen aan het praktisch examen op privaatterrein om het voorlopig rijbewijs te halen (1 jaar geldig). Als je 3 uur extra rijlessen neemt, kan je meteen na het examen op privaatterrein ook het examen op de openbare weg afleggen

9 uur
(4 uur als u het rijbewijs A2 al minstens 2 jaar hebt) om te mogen deelnemen aan het praktisch examen op privaatterrein om het voorlopig rijbewijs te halen (1 jaar geldig). Als je 3 uur extra rijlessen neemt, kan je meteen na het examen op privaatterrein ook het examen op de openbare weg afleggen

Bron: Febiac

Meer info: www.febiac.be

Partner Content