Heeft verhuren fiscale gevolgen?

Wanneer de kinderen het huis uit zijn wordt de woning soms te groot. Het kan dan een goed idee zijn om een deel te verhuren. Welke fiscale gevolgen heeft dat?

Het onroerend inkomen is één van de inkomsten waarop personenbelasting geheven wordt. Verhuurt u een deel van uw huis, dan wordt er een opsplitsing gemaakt.

  • Voor het deel dat u niet verhuurt, wordt 94% van het kadastraal inkomen als belastbare basis genomen (de overige 6% is voor het verhuurde gedeelte). Dat komt neer op: ? 1811 x 94 % = ? 1702,34. Op dit bedrag wordt de belasting berekend. Omdat u zelf het huis bewoont, geniet u echter een vrijstelling. In de praktijk komt het eropneer dat het deel dat u zelf bewoont niet zal belast worden in de personenbelasting.
  • Omdat u het andere deel van uw huis verhuurt aan een vereniging en niet aan een fysiek persoon die de kamer voor privédoeleinden gebruikt, moet u wel belastingen betalen. U zult belast worden op het jaarlijkse netto huurinkomen (bruto – 40%), dus op ? 3600 – 40% = ? 2160. Deze som wordt toegevoegd aan uw andere inkomsten en u wordt belast aan het progressieve tarief.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content