© GETTY IMAGES

Goed verzekerd op vakantie

Op vakantie laat je al je zorgen thuis, maar niet je verzekeringen. Duik dus eerst even in je contracten en dan pas in het zwembad. Want naast de bijstandsverzekering kan ook een bagage- en annulatieverzekering goed van pas komen.

Eén Belg op de twee vertrekt deze zomer met vakantie. Sommigen twijfelen wat ze in hun koffer zullen stoppen, anderen vragen zich af: wat als mij iets overkomt in het buitenland? Zeker geen overbodige vraag. Neem nu de bijstandsverzekering voor je gezin en je auto (ongeveer 150 euro per jaar per gezin). Die omvat pechverhelping voor voertuigen in België en Europa. Zowat alles wat kan misgaan is gedekt, ook de lekke band van je caravan. Toch letten verstrooide zielen best op, want een panne door brandstoftekort hoort daar niet systematisch bij. En plan je ter plekke een fietsvakantie, dan is een defect aan je fiets meestal evenmin gedekt. Een volledige bijstandsverzekering dekt wel personen en waarborgt de terugbetaling van de medische kosten, een repatriëring of een voortijdige terugkeer in geval van ziekenhuisopname. Niet onnuttig als je weet dat een repatriëring uit een land als Spanje tot 70.000 euro kan oplopen en een nachtje op de spoed in de VS algauw 10.000 euro kost.

De waarborgen van de bijstandsverzekering voor het gezin + de auto zijn redelijk goed gekend. De bagageverzekering is dat veel minder. “Voor 55 euro per persoon of 100 euro voor het hele gezin kan je al dergelijke verzekering afsluiten”, verduidelijkt Lorenzo Stefani van Touring. “Daar staat een waarborg van 1.500 euro per persoon tegenover. Die omvat diefstal, vernieling en verlies door de luchtvaartmaatschappij. Komt je bagage met twaalf uur of meer vertraging op je vakantiebestemming aan, dan betalen wij de eerste noodzakelijke aankopen terug tot 300 euro.”

Niet voor je computer en juwelen

Dat lijkt op het eerste gezicht erg aantrekkelijk, maar weet wel dat deze verzekering meestal geen computers, bankbiljetten, juwelen en dure sportuitrusting zoals een surfplank dekt. Ook als je een valies vergeet op het perron van het station komt de verzekering niet tussen. Toch nog even meegeven dat de bagageverzekering ook bouwmaterialen, meubelen en buitenboordmotoren van boten uitsluit, mocht je daaraan twijfelen. Het staat allemaal vermeld in de algemene voorwaarden. Wil je toch dat kostbare goederen zoals juwelen verzekerd zijn, contacteer dan je makelaar. Je premie zal dan wel de hoogte inschieten. Want zoals altijd bij verzekeringen is het de klant zelf die moet uitmaken of verhouding prijs/risico/dekking de moeite loont.

Nu we het toch over geld hebben, “wil ik nog vermelden dat de bagageverzekering ook in onze annulatieverzekering begrepen zit: vanaf 139 euro per jaar”, voegt Lorenzo Stefani eraan toe. Een annulatieverzekering? Hoe zit dat ook alweer? Die vergoedt je in geval van annulering, aanpassing of onderbreking van je reis. “Ze dekt het financiële verlies dat jij en je familie lijden omdat je een geplande reis onmogelijk kan maken”, verduidelijkt men bij Assuralia, de koepelorganisatie van verzekeringsmaatschappijen. Mensen annuleren hun reis het vaakst bij een ongeval, een hospitalisatie, een onvoorziene ziekte of het overlijden van een familielid. Om te bewijzen dat een tussenkomst gerechtvaardigd is, moet je wel altijd een medisch attest maar vaak ook andere attesten voorleggen.

Ook als je paard sterft

De annulatieverzekering komt ook tussen bij een scheiding, een huwelijksreis die in het water valt, baanverlies of als de vakantie die je werd toegestaan, weer wordt ingetrokken. Dat geldt ook bij brand in je woning, als je auto total loss is of als je wordt opgeroepen als jurylid op een assisenproces, enz. Een uitgebreide dekking, zeg maar. Maar altijd op voorwaarde dat je een officieel document kan voorleggen dat je verklaring staaft. Minder bekend is dat deze verzekering ook speelt als je hond, kat of zelfs je paard sterft in de twee dagen voor je afreist. Je moet dan niet enkel een overlijdensattest van een dierenarts kunnen voorleggen, maar ook een attest dat je dier op het moment dat je je reis reserveerde in goede gezondheid verkeerde en een eigendomsbewijs. De dood van een cavia, goudvis of konijn is geen reden om een reis te annuleren.

Een annulatieverzekering dekt dus lang niet alles. Uitsluitingen zijn er bijvoorbeeld ook bij een reeds gekende ziekte – een begrip dat voor interpretatie vatbaar is – of aandoeningen die al aanleiding gaven tot klachten op het moment dat je je reis reserveerde. Andere uitsluitingen hebben betrekking op annuleringen door stakingen, oproer, natuurrampen, problemen die het gevolg zijn van verdovende middelen, alcohol, depressie...

5% van je reis

Niet alleen verzekeringsmaatschappijen bieden annulatieverzekeringen aan, ook touroperators en reisorganisatoren doen dat. Wat kost het bij hen? Touroperator TUI bijvoorbeeld rekent voor zijn Platinum annulatieverzekering 5% van het bedrag van de reis aan. Wordt een annulatieverzekering als je een grote verre reis maakt dan geen dure grap? Dat is inderdaad de vraag. Maar die overweging wordt wel vaker gemaakt bij verzekeringen: zolang alles goed gaat vinden we ze duur. Maar wat als het echt fout loopt?

Nog een laatste tip: kijk, voor je een annulatieverzekering afsluit of je voor dit risico al niet gedekt bent via je kredietkaart waarmee je de reis hebt betaald. Bij kaarten zoals MasterCard Gold of American Express Gold genieten klanten automatisch van een annulatieverzekering. Goed om weten, toch?

Fietsbijstand in het buitenland

Ga je op vakantie met je stalen ros? Weet dan dat er voor fietsers aparte bijstandsverzekeringen bestaan die qua dekking variëren naargelang het contract. Soms beperken ze zich tot België, soms tot 50 km over de grens met Frankrijk, Duitsland, Nederland (DVV). Soms ben je in heel Europa gedekt (Belfius).

Vakantiewoning verzekerd?

Huur je een vakantiewoning, dan is het zeer waarschijnlijk dat de brandverzekering van je eigen huis ook je vakantiestek automatisch dekt, of dat het volstaat dit aan je verzekeraar te melden. Je hoeft de bijkomende verzekering die de verhuurder aanbiedt dan niet te nemen. Je verzekeraar kan je hiervoor dan een attest bezorgen.

Partner Content