312 000 werknemers staan aan de vooravond van hun pensioen. Tussen 2012 en 2017 zal dit het aantal vacatures zijn dat vrijkomt om al wie de arbeidsmarkt verlaat te kunnen vervangen. 370.000 jonge mensen staan klaar om de arbeidsmarkt te betreden. Logisch toch dat zij deze vacatures kunnen opvullen? Logisch misschien wel, maar de praktijk leert ons dat het voor jongeren vaak toch niet zo gemakkelijk gaat omdat er vaker dan vroeger werkervaring gevraagd wordt. Deze paradox inspireerde Delta Lloyd Life tot het maken van een nieuw platform, het Generatiegeschenk, dat zij vandaag - naar aanleiding van de Internationale Dag van de Ouderen - in samenwerking met de VDAB, Voka (Vlaams netwerk van ondernemingen) en Business & Society Belgium presenteerde.

In het persbericht staat te lezen: "Dit is een online platform waar jonge starters in contact worden gebracht met ervaren werknemers die binnenkort met pensioen gaan. Het Generatiegeschenk wil zo enerzijds de bergen ervaring redden die de komende jaren van de vergrijzende arbeidsmarkt zouden verdwijnen, samen met de honderdduizenden pensioengerechtigde babyboomers. Anderzijds wil het jongeren met gebrek aan ervaring helpen sneller ingang te vinden op een arbeidsmarkt waar 'ervaring' meer dan ooit een vereiste is. Stoppers en starters die wensen deel te nemen aan Het Generatiegeschenk kunnen zich vanaf vandaag inschrijven door een profiel aan te maken op www.generatiegeschenk.be."

Zoals een datingsite

Je zou het platform een beetje kunnen vergelijken met een datingsite, waarbij het dan enkel de bedoeling is professionele ervaring over te brengen (door de senior) en op te doen (door de jongere). De periode dat de oudere en jongere samen op de werkvloer doorbrengen (te vergelijken met een stage) kan eventueel leiden tot een job in het betreffend bedrijf, maar dat hoeft niet noodzakelijk zo te zijn. Het is de bedoeling de jongere sterker te laten staan op een sollicitatie en hem/haar op die manier sneller de arbeidsmarkt in te krijgen.

Praktisch

Als online 'matchmaker' gaat Het Generatiegeschenk op zoek naar duo's van telkens een starter en een stopper. Zij vinden elkaar op basis van diverse factoren zoals beroepscategorie en woonplaats. Indien beide partijen akkoord gaan met de voor hen uitgekozen partner, bekrachtigen zij het mentorschap met de ondertekening van een conventie (te downloaden op www.generatiegeschenk.be). De stopper kan vervolgens putten uit een rijk gevulde carrière om de starter gedurende 1 maand (20 werkdagen) met raad en daad bij te staan. De starter kan zonder vrees met al zijn vragen terecht bij een doorgewinterde vakgenoot. De 'stage' zal meestal onbezoldigd zijn. Het staat het bedrijf uiteraard vrij toch een vergoeding te betalen.

Het platform gaat online op 1 oktober en heeft als ambitie onbepaalde duur te blijven bestaan.

Geïnteresseerde stoppers kunnen hun hr-afdeling of hun werkgever laten weten dat ze geïnteresseerd zijn in dergelijk project.

Meer informatie: Delta Lloyd Life, Annelore Van Herreweghe, 0494 170 200

312 000 werknemers staan aan de vooravond van hun pensioen. Tussen 2012 en 2017 zal dit het aantal vacatures zijn dat vrijkomt om al wie de arbeidsmarkt verlaat te kunnen vervangen. 370.000 jonge mensen staan klaar om de arbeidsmarkt te betreden. Logisch toch dat zij deze vacatures kunnen opvullen? Logisch misschien wel, maar de praktijk leert ons dat het voor jongeren vaak toch niet zo gemakkelijk gaat omdat er vaker dan vroeger werkervaring gevraagd wordt. Deze paradox inspireerde Delta Lloyd Life tot het maken van een nieuw platform, het Generatiegeschenk, dat zij vandaag - naar aanleiding van de Internationale Dag van de Ouderen - in samenwerking met de VDAB, Voka (Vlaams netwerk van ondernemingen) en Business & Society Belgium presenteerde.In het persbericht staat te lezen: "Dit is een online platform waar jonge starters in contact worden gebracht met ervaren werknemers die binnenkort met pensioen gaan. Het Generatiegeschenk wil zo enerzijds de bergen ervaring redden die de komende jaren van de vergrijzende arbeidsmarkt zouden verdwijnen, samen met de honderdduizenden pensioengerechtigde babyboomers. Anderzijds wil het jongeren met gebrek aan ervaring helpen sneller ingang te vinden op een arbeidsmarkt waar 'ervaring' meer dan ooit een vereiste is. Stoppers en starters die wensen deel te nemen aan Het Generatiegeschenk kunnen zich vanaf vandaag inschrijven door een profiel aan te maken op www.generatiegeschenk.be."Je zou het platform een beetje kunnen vergelijken met een datingsite, waarbij het dan enkel de bedoeling is professionele ervaring over te brengen (door de senior) en op te doen (door de jongere). De periode dat de oudere en jongere samen op de werkvloer doorbrengen (te vergelijken met een stage) kan eventueel leiden tot een job in het betreffend bedrijf, maar dat hoeft niet noodzakelijk zo te zijn. Het is de bedoeling de jongere sterker te laten staan op een sollicitatie en hem/haar op die manier sneller de arbeidsmarkt in te krijgen. Als online 'matchmaker' gaat Het Generatiegeschenk op zoek naar duo's van telkens een starter en een stopper. Zij vinden elkaar op basis van diverse factoren zoals beroepscategorie en woonplaats. Indien beide partijen akkoord gaan met de voor hen uitgekozen partner, bekrachtigen zij het mentorschap met de ondertekening van een conventie (te downloaden op www.generatiegeschenk.be). De stopper kan vervolgens putten uit een rijk gevulde carrière om de starter gedurende 1 maand (20 werkdagen) met raad en daad bij te staan. De starter kan zonder vrees met al zijn vragen terecht bij een doorgewinterde vakgenoot. De 'stage' zal meestal onbezoldigd zijn. Het staat het bedrijf uiteraard vrij toch een vergoeding te betalen.Het platform gaat online op 1 oktober en heeft als ambitie onbepaalde duur te blijven bestaan.Geïnteresseerde stoppers kunnen hun hr-afdeling of hun werkgever laten weten dat ze geïnteresseerd zijn in dergelijk project. Meer informatie: Delta Lloyd Life, Annelore Van Herreweghe, 0494 170 200