Volgens Wouters gaat het om gepensioneerden wiens echtgenoot het jaar voordien is overleden. "Die mensen krijgen via de vereenvoudigde aangifte blijkbaar standaard een afzonderlijke aanslag, terwijl er een veel gunstigere formule bestaat."

De kranten De Standaard en Het Nieuwsblad geven het voorbeeld van een 83-jarige gepensioneerde ambtenaar die van de belastingen een vereenvoudigde aangifte kreeg toegestuurd, met de melding dat hij bijna 3.700 euro moest bijbetalen, terwijl de man eigenlijk meer dan 1.000 euro belastingen kan terugtrekken.

"De mensen voor wie een gemeenschappelijke aanslag gunstiger is, zullen daarvan nu per brief door ons op de hoogte worden gebracht", zei Francis Adyns, woordvoerder van Financiën, maandagavond. De FOD Financiën had er zich eerder op de dag vanaf gemaakt door te stellen dat de mensen "hun vereenvoudigde belastingaangifte maar goed moesten nakijken".

Op vraag van minister Steven Vanackere (CD&V) wordt ook onderzocht hoe de computerprogramma's van Financiën zo kunnen worden aangepast dat de vereenvoudigde belastingaangiftes voortaan zo "optimaal" mogelijk voor de burger wordt berekend.

Volgens Wouters gaat het om gepensioneerden wiens echtgenoot het jaar voordien is overleden. "Die mensen krijgen via de vereenvoudigde aangifte blijkbaar standaard een afzonderlijke aanslag, terwijl er een veel gunstigere formule bestaat."De kranten De Standaard en Het Nieuwsblad geven het voorbeeld van een 83-jarige gepensioneerde ambtenaar die van de belastingen een vereenvoudigde aangifte kreeg toegestuurd, met de melding dat hij bijna 3.700 euro moest bijbetalen, terwijl de man eigenlijk meer dan 1.000 euro belastingen kan terugtrekken."De mensen voor wie een gemeenschappelijke aanslag gunstiger is, zullen daarvan nu per brief door ons op de hoogte worden gebracht", zei Francis Adyns, woordvoerder van Financiën, maandagavond. De FOD Financiën had er zich eerder op de dag vanaf gemaakt door te stellen dat de mensen "hun vereenvoudigde belastingaangifte maar goed moesten nakijken".Op vraag van minister Steven Vanackere (CD&V) wordt ook onderzocht hoe de computerprogramma's van Financiën zo kunnen worden aangepast dat de vereenvoudigde belastingaangiftes voortaan zo "optimaal" mogelijk voor de burger wordt berekend.