© BELGA

Extra kosten voor betalen met bankkaart zijn verleden tijd

Vanaf vandaag, donderdag, mogen handelaars geen extra kosten meer aanrekenen voor elektronische betalingen met de bankkaart, via overschrijving of via domiciliëring. Het verbod geldt ook voor kleine bedragen en voor aankopen op het internet.

Handelaars mogen vanaf vandaag geen extra kosten meer aanrekenen voor het gebruik van alle debetkaarten, zoals Bancontact, Maestro en V-pay, of voor kredietkaarten zoals Mastercard, Visa, American express of Diners Club. Dat verbod geldt ook voor alle overschrijvingen en domiciliëringen in de SEPA-zone: dat is de Europese Unie met enkele andere Europese landen zoals IJsland, Noorwegen en Zwitserland.

Het gaat om een Europese richtlijn, die de federale regering heeft omgezet in Belgisch recht. Bedoeling is om elektronisch betalen verder aan te moedigen. Het verbod op extra toeslagen zorgt volgens minister van Economie Kris Peeters voor “meer veiligheid voor zowel de handelaar als de consument”, omdat er minder cash geld circuleert. Bovendien maakt elektronisch betalen het eenvoudiger om fiscale fraude aan te pakken, meent Peeters.

Het verbod geldt ook voor wie online aankopen doet. Bij online shoppen worden wel vaak administratieve kosten aangerekend, bijvoorbeeld voor tickets voor evenementen. Dat mag nog altijd, al moet de consument wel alle informatie krijgen over die toeslag. Wie vermoedt dat er toch verborgen kosten voor betaalkaarten zijn meegerekend, kan meer uitleg vragen aan de handelaar of een melding maken bij de FOD Economie, via meldpunt.belgië.be.

Tot vandaag konden winkeliers wel extra kosten aanrekenen voor wie met een bankkaart betaalde, al mocht de gevraagde vergoeding niet hoger zijn dan de kost voor de handelaar van het gebruik van de kaart. Winst maken mocht dus niet.

Kaartbetalingen onder bepaald bedrag weigeren kan

Winkeliers mogen wel nog altijd betalingen met de kaart onder een bepaald bedrag weigeren, zolang ze de consument duidelijk informeren over die beperking. Cashbetalingen weigeren en enkel bankkaarten aanvaarden kan wettelijk niet, al zijn cashbetalingen wel beperkt tot 3.000 euro. Een handelaar mag betalen met de kaart wel aanmoedigen, bijvoorbeeld door korting te geven aan wie elektronisch betaalt.

Unizo houdt een slag om de arm. De zelfstandigenorganisatie vindt het goed dat elektronische betalingen verder gestimuleerd worden, maar “dan moeten de kosten ook voldoende laag gehouden worden”, zegt juridisch adviseur Lieven Cloots. Volgens Cloots is de kostprijs voor elektronische betalingen voor Belgische handelaren amper gedaald, ondanks Europese maatregelen, en zijn er zelfs indicaties dat die dreigt te stijgen. “Daarom vragen we de overheid de evolutie van de kostprijs van elektronisch betalen mee op te volgen en waar nodig in te grijpen. Anders zal de nieuwe wetgeving zijn doel missen.”

Ook het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) dringt erop aan het elektronisch en mobiel betaalverkeer goedkoper te maken voor de handelaar. Nu zullen veel handelaars hun betaalautomaat niet meer gebruiken, of kaartbetalingen pas toestaan vanaf een bepaald bedrag, meent NSZ.

Bij betaalbedrijf CCV zijn ze over de hele lijn tevreden. “Deze wetswijziging zal het elektronisch betalen verder stimuleren en is goed voor de handelaar én de consument”, zegt commercieel directeur Sam Arckens. Volgens het betalingsbedrijf rekende slechts een minderheid van de handelaar de kosten voor elektronisch betalen nog door, omdat ze daardoor omzet en klanten mislopen.

Partner Content