De Vlaamse regering heeft er bij haar start voor gekozen de erfbelasting verder te hervormen. Zo stond de lancering van de 'vriendenerfenis' ingeschreven in het regeerakkoord. Daarnaast wil de regering het aantrekkelijker maken om te vererven of schenken aan een goed doel.

De commissie Financiën van het Vlaams Parlement heeft het licht nu op groen gezet voor de geplande hervorming. "Enerzijds verlagen we de tarieven om een erfenis aan een goed doel na te laten of om bij leven iets te schenken naar 0 procent", zegt minister van Financiën Matthias Diependaele. "Anderzijds maken we het fiscaal interessanter om een nalatenschap te geven aan beste vrienden. Dit doen we door het tarief voor de eerste 15.000 euro van 25 procent naar 3 procent te brengen, met een maximum nettovoordeel van 3.300 euro." Het nieuwe systeem treedt vanaf 1 juli 2021 in werking.

In 2019 lieten alle overleden Vlamingen samen 894 miljoen euro na aan mensen die niet in rechte lijn vielen en ook geen broer of zus waren. Van deze 894 miljoen euro werd 671 miljoen euro belast aan 55 procent.

Vlaams Parlementslid Maurits Vande Reyde (Open Vld) is tevreden met de geplande verlaging: "Erfbelastingen zijn de meest onrechtvaardige die er zijn. Het zijn belastingen op dood en verdriet. De voorbije jaren hebben we de belastingen al sterk verlaagd en meer vrijheid gegeven aan wie je kan nalaten. Deze vriendenerfenis is daar een nieuwe stap in. Het kan toch niet dat je als single geen andere keuze hebt dan je zuurverdiende bezittingen na te laten met daarop torenhoge belastingen?"

De Vlaamse regering heeft er bij haar start voor gekozen de erfbelasting verder te hervormen. Zo stond de lancering van de 'vriendenerfenis' ingeschreven in het regeerakkoord. Daarnaast wil de regering het aantrekkelijker maken om te vererven of schenken aan een goed doel. De commissie Financiën van het Vlaams Parlement heeft het licht nu op groen gezet voor de geplande hervorming. "Enerzijds verlagen we de tarieven om een erfenis aan een goed doel na te laten of om bij leven iets te schenken naar 0 procent", zegt minister van Financiën Matthias Diependaele. "Anderzijds maken we het fiscaal interessanter om een nalatenschap te geven aan beste vrienden. Dit doen we door het tarief voor de eerste 15.000 euro van 25 procent naar 3 procent te brengen, met een maximum nettovoordeel van 3.300 euro." Het nieuwe systeem treedt vanaf 1 juli 2021 in werking. In 2019 lieten alle overleden Vlamingen samen 894 miljoen euro na aan mensen die niet in rechte lijn vielen en ook geen broer of zus waren. Van deze 894 miljoen euro werd 671 miljoen euro belast aan 55 procent. Vlaams Parlementslid Maurits Vande Reyde (Open Vld) is tevreden met de geplande verlaging: "Erfbelastingen zijn de meest onrechtvaardige die er zijn. Het zijn belastingen op dood en verdriet. De voorbije jaren hebben we de belastingen al sterk verlaagd en meer vrijheid gegeven aan wie je kan nalaten. Deze vriendenerfenis is daar een nieuwe stap in. Het kan toch niet dat je als single geen andere keuze hebt dan je zuurverdiende bezittingen na te laten met daarop torenhoge belastingen?"