De Vlaamse Belastingdienst lanceert ERFonline, een digitale toepassing die de aangifte van nalatenschap aanpast in functie van het vermogen en de persoonlijke situatie van de overledene en die de erfgenamen stap voor stap begeleidt bij het invullen van de aangifte.
Het aantal testamenten en zorgvolmachten zat vorig jaar in de lift. In 2021 steeg het aantal testamenten in ons land met +11,2% in vergelijking met 2020, het aantal zorgvolmachten met +15,8%.
Een minderjarige kan zelf geen erfenis aanvaarden of verwerpen omdat hij handelingsonbekwaam is. Erft een kind van een overleden ouder, dan moet de overlevende ouder dat in zijn plaats doen. Maar die beslissing moet gemotiveerd worden.
Hoe schenk je best? Wat kan je afspreken met je erfgenamen? Hoeveel heb je nodig om met een gerust hart op pensioen te gaan? Op zaterdag 25 september organiseerde Plus Magazine voor de tweede keer een 'Recht & Gelddag', met als centraal thema 'jouw vermogen'.
Een erfenis is niet altijd een geschenk, want je kan ook schulden erven. Dan kan je er beter voor bedanken. Erf je meer schulden dan tegoeden of erf je minder dan 5219,19 euro, dan kan je gratis verwerpen. Elke maand maken zo'n 4.000 Belgen van die mogelijkheid gebruik.
Bezorgd dat wat je aan je kind schenkt niet goed wordt besteed, later bij de schoonfamilie terecht komt of tot andere problemen leidt? Vijf veel voorkomende bekommernissen en de technieken om ze op te lossen.
In de commissie Financiën van het Vlaams Parlement is de vriendenerfenis goedgekeurd. Hiermee kunnen mensen een bepaald deel van hun erfenis voordelig nalaten aan een of meerdere goede vrienden of verre familieleden. Tot nu toe waren daarvoor de hogere fiscale tarieven in de zijlijn van toepassing, tot 55 procent. Vanaf 1 juli 2021 kan je met deze vriendenerfenis tot maximaal 15.000 euro nalaten aan het meest gunstige tarief van drie procent.
Wie een goed doel in zijn testament heeft opgenomen via de techniek van een duolegaat, doet er goed aan dit document te laten controleren door een notaris. Vanaf 1 juli 2021 veranderen de regels voor legaten aan goede doelen drastisch in Vlaanderen. Daardoor krijgt je testament mogelijk niet de beoogde uitwerking. Een nieuw testament dringt zich dan op.
Je kan je kinderen niet helemaal onterven. Toch kan je het ene meer nalaten dan het andere. Wat met adoptiekinderen en stiefkinderen? Kunnen zij erven en zo ja, betalen zij dan hetzelfde tarief erfbelasting?
De Federatie van het Notariaat wijst op een verplichting die al eens vergeten wordt: als er bij een nalatenschap nieuwe elementen opduiken kan het zijn dat de erfgenamen een nieuwe aangifte moeten doen. Vergeten ze dat, dan moeten ze een boete betalen.
Tijdens de eerste coronagolf viel het aantal schenkingen van vastgoed fel terug. De laatste maanden is er een sterke inhaalbeweging: de Belg schenkt weer meer onroerende goederen, in welke regio hij ook woont.
Niets zo moeilijk als je kinderen gelijk behandelen. Juridisch kan je scheefgetrokken situaties alsnog rechtzetten. Maar hoever kan/moet je daarin gaan?
Veel grootouders stoppen hun kleinkinderen iets toe in deze periode van het jaar. Soms denken ze ook aan een grotere financiële bijdrage. Wat zijn de mogelijkheden? En hoe houden ze een slag om de arm?