In 2022 werden er in ons land ruim 4.600 erfovereenkomsten geregistreerd. Zo'n overeenkomst biedt families extra opties om hun nalatenschap in alle transparantie te regelen. Minder familieruzies en meer gemoedsrust, daar gaat het om.

Elk nieuw samengesteld gezin is anders. Toch duiken vaak dezelfde vragen op, juridische en andere. Notaris.be stelt een nieuwe podcastreeks voor, met tips van een notaris en een relatie-expert.

Beleg je in een tak 21 of tak 23, dan sluit je een levensverzekering af. Dat geldt ook voor je groepsverzekering. Maar is de begunstigde die jij ooit hebt aangeduid, vandaag nog wel degene die jij wenst?

Geven of nalaten aan een goed doel is een nobele daad, waarvoor je je eigen redenen hebt. In het Vlaams gewest kan dat zelfs belastingvrij. In de andere gewesten niet, maar daar bestaat het duo-legaat nog.

Geven of nalaten aan een goed doel is nobel. Heb je een specifiek doel voor ogen? Besef dan dat je testament (hopelijk) pas jaren later openvalt. Denk dus goed na over de formulering.

Of je nu gehuwd bent of niet, als partners heb je op het vlak van erfrecht meestal maar één wens: ervoor zorgen dat als een van beiden overlijdt, de langstlevende verder kan als voorheen en niet in geldnood raakt. Hoe organiseer je dit best?

Karl Lagerfeld liet zijn kat een heel vermogen na. Laat dit jou niet op ideeën brengen, want een huisdier laten erven kan juridisch niet. Hoe zorg je dan dat jouw huisdier niets tekort komt als jou iets overkomt?

Veel gehuwden hebben een huwelijkscontract met keuzebeding. De notaris raadt meestal aan de gezinswoning in volle eigendom te kiezen. Maar is dat wel altijd de beste (fiscale) oplossing?

De Vlaamse Belastingdienst lanceerde dit jaar ERFonline, een digitale toepassing om een nalatenschap aan te geven. Sinds 18 juli kan je ook het attest van erfopvolging - dat je nodig hebt om de rekeningen te deblokkeren - online opvragen via MyMinfin.

Op zaterdag 24 september organiseert Plus Magazine opnieuw een Recht & Gelddag. Een aantal sprekers houden boeiende uiteenzettingen over zaken die jou aanbelangen. We stelden alvast 3 vragen aan één van hen, erenotaris Eric Spruyt.

In Vlaanderen bestaat de 'vriendenerfenis'. Toch schenken mensen vaak liever dan dat ze nalaten. Tijdens je leven iemand plezier doen of helpen geeft voldoening. Maar let op, want er staat een rem op jouw gulheid.

Als jullie als broers en zussen, bijvoorbeeld, erven wat jullie ouders jullie nalaten, dan worden jullie willens nillens plots mede-eigenaar van zaken zoals een huis, een beleggingsportefeuille, kunstwerken,... Hoe moet je die goederen verdelen?

De Vlaamse Belastingdienst lanceert ERFonline, een digitale toepassing die de aangifte van nalatenschap aanpast in functie van het vermogen en de persoonlijke situatie van de overledene en die de erfgenamen stap voor stap begeleidt bij het invullen van de aangifte.

Voor kerst wil je je kind een behoorlijke geldsom geven. Maar is dat een cadeau of is het een schenking? Waar zit juridisch én fiscaal het verschil?

Een minderjarige kan zelf geen erfenis aanvaarden of verwerpen omdat hij handelingsonbekwaam is. Erft een kind van een overleden ouder, dan moet de overlevende ouder dat in zijn plaats doen. Maar die beslissing moet gemotiveerd worden.