De tarieven van Bancontact voor kleine betalingen werden al goedkoper gemaakt voor de handelaars. Vanaf begin 2014 komen er ook terminals waar - voor bedragen onder de 10 euro - geen pincode moet worden ingetikt. Ook contactloos betalen en overschrijvingen per smartphone zitten in de pipeline.
"De beslissing om Proton stop te zetten werd in feite genomen door de klant", verklaarde CEO Kris De Ryck van Bancontact/Mister Cash donderdag. "Het aantal Proton-transacties daalt jaar na jaar. Nu al wordt voor bedragen onder de 10 euro ruim drie keer meer betaald met Bancontact dan met Proton, respectievelijk 152 miljoen transacties versus 41 miljoen". Het bedrijf komt daarom met een aantal alternatieven waarbij het succes van Bancontact, goed voor een groei van 6 procent per jaar, gecombineerd wordt met de specificiteiten van Proton. Zo zal vanaf 2014 voor bepaalde toepassingen, zoals drankautomaten of in parkings, de klant niet langer zijn pincode moeten intikken. Op hetzelfde moment wil Bancontact/Mister Cash ook overschrijvingen per smartphone mogelijk maken. Die moeten kleine cashtransacties tussen fysieke personen vervangen. Midden dat jaar wordt contactloos betalen ingevoerd. Deze toepassing bestaat al, bijvoorbeeld in de metro van Londen.
Het bedrijf heeft dit jaar al de kosten voor de handelaars, voor kleine betalingen met Bancontact, "substantieel" laten zakken. Precieze cijfers wilde De Ryck niet geven, maar hij maakte zich sterk dat de kosten voor betalingen onder de 10 euro gelijkgeschakeld zijn met de Proton-tarieven. "Het zou dus een reflex van de handelaar moeten zijn om de klant niet extra te laten betalen". Het bedrijf is een sensibiliseringsactie gestart, maar moet wel toegeven dat het weinig kan ondernemen als de handelaar zijn kosten blijft verhalen op de klant.

De tarieven van Bancontact voor kleine betalingen werden al goedkoper gemaakt voor de handelaars. Vanaf begin 2014 komen er ook terminals waar - voor bedragen onder de 10 euro - geen pincode moet worden ingetikt. Ook contactloos betalen en overschrijvingen per smartphone zitten in de pipeline."De beslissing om Proton stop te zetten werd in feite genomen door de klant", verklaarde CEO Kris De Ryck van Bancontact/Mister Cash donderdag. "Het aantal Proton-transacties daalt jaar na jaar. Nu al wordt voor bedragen onder de 10 euro ruim drie keer meer betaald met Bancontact dan met Proton, respectievelijk 152 miljoen transacties versus 41 miljoen". Het bedrijf komt daarom met een aantal alternatieven waarbij het succes van Bancontact, goed voor een groei van 6 procent per jaar, gecombineerd wordt met de specificiteiten van Proton. Zo zal vanaf 2014 voor bepaalde toepassingen, zoals drankautomaten of in parkings, de klant niet langer zijn pincode moeten intikken. Op hetzelfde moment wil Bancontact/Mister Cash ook overschrijvingen per smartphone mogelijk maken. Die moeten kleine cashtransacties tussen fysieke personen vervangen. Midden dat jaar wordt contactloos betalen ingevoerd. Deze toepassing bestaat al, bijvoorbeeld in de metro van Londen. Het bedrijf heeft dit jaar al de kosten voor de handelaars, voor kleine betalingen met Bancontact, "substantieel" laten zakken. Precieze cijfers wilde De Ryck niet geven, maar hij maakte zich sterk dat de kosten voor betalingen onder de 10 euro gelijkgeschakeld zijn met de Proton-tarieven. "Het zou dus een reflex van de handelaar moeten zijn om de klant niet extra te laten betalen". Het bedrijf is een sensibiliseringsactie gestart, maar moet wel toegeven dat het weinig kan ondernemen als de handelaar zijn kosten blijft verhalen op de klant.