© Getty Images/iStockphoto

Energie besparen met domotica

Besparen op je gasfactuur door in elke ruimte de juiste temperatuur in te stellen. Het kan. En ook je elektriciteitsfactuur kan lichter met domotica.

Domotica installeren is als een elektronische butler in huis halen. Een trend waar je op Batibouw niet aan kunt ontsnappen. Domotica is dat geheel van technieken waarmee je het aansturen van je huishoudtoestellen centraliseert. Je kan er bijvoorbeeld in elke kamer apart de temperatuur mee regelen, je wasmachine programmeren zodat ze op nachttarief draait, als je niet thuis bent vanop afstand de rolluiken laten zakken, de verlichting regelen, je alarmsysteem personaliseren, enz.

Intelligente radiatorthermostaat

Hoewel domotica de laatste jaren almaar meer ingang vindt, zijn er toch nog mensen die het eerder een gadget voor geeks vinden. Hebben ze gelijk? Feit is dat domotica, door de democratisering van de smartphone en de apps waarmee je vanop afstand je huis kan besturen, een pak toegankelijker is geworden. En via domotica kan je vooral rationeler omspringen met energie.

Neem nu de verwarming, die toch 60 tot 70% van de energiekost van een gezin vertegenwoordigt. Door de temperatuur één graad te laten zakken, win je tot 7% op je energiefactuur. Maar door in elke ruimte van je huis op elk moment de juiste temperatuur in te stellen, kan je 30 tot 40% besparen. Zoiets heet een multizoneregeling. Fibaro, één van de belangrijkste spelers op de domoticamarkt, pakte recent uit met een intelligente thermostaat waarmee je, volgens de fabrikant, je energieverbruik met 40% kan terugdringen. Hij zorgt ervoor dat ruimtes waar niemand is, niet onnodig worden verwarmd. Hij analyseert hoe koud de muren zijn en stelt de temperatuur bij. Maar vooral, hij detecteert of er iemand in de ruimte aanwezig is en past de temperatuur aan. Wat dat kost? Voor een radiatorkraan plus temperatuursensor betaal je ongeveer € 90.

Het hoeft niet altijd om een dure installatie te gaan, met slimme stekkers kom je al een heel eind.

Slimme stekkers

Een volledige domotica-installatie, aangestuurd door een box – een bedieningspaneel dat zowel je verwarming, je verlichting, je rolluiken als je alarmsysteem regelt – kost al snel een paar duizend euro. Het terugverdieneffect laat dus jaren op zich wachten. Gelukkig bestaan er ook manieren om de domoticawereld binnen te stappen zonder je blauw te betalen. Zo heb je al een smartplug – een slimme stekker die geen bijkomende installatie vraagt – voor gemiddeld € 50.

Je stuurt hem vanop afstand aan via je smartphone of pc. En door op één zo’n smartplug een stekkerdoos aan te sluiten kan je verschillende toestellen tegelijk beheren. Dat biedt tal van mogelijkheden, zoals een programmaatje dat apparaten in waakstand detecteert en ze uitschakelt. Want één pc in waakstand kost per jaar gemiddeld al € 50 aan elektriciteit. Nog niet overtuigd? De meest performante stekkers zijn uitgerust met een thermometer waarmee je, wanneer nodig, de elektrische verwarming in de badkamer kan aanzetten.

Partner Content