© Getty Images

Eerste versoepeling in telewerkverplichting

In maart heeft een recordaantal werknemers aan telewerk gedaan, zo meldt hr-bedrijf Attentia. Het aantal telewerkers lag zelfs hoger dan in de beginperiode van de coronapandemie. Volgens sectorgenoot SD Worx wil een op drie Belgen ook na corona minimum één keer per week thuiswerken. Op 9 juni gaat een eerste versoepeling van de telewerkregels in voege.

In maart werkten bedienden volgens Attentia een recordaantal werkuren van thuis uit. Het gaat om 41,5 procent van de gepresteerde uren, bij de directie- en kaderleden is dat zelfs 65,3 procent. Het vorige record, in maart 2020, klokte af op respectievelijk 40,1 en 62 procent.

“Het lijkt een bevestiging dat telewerk ook straks een hoofdrol zal blijven spelen, ook al zou het vanaf 1 juli niet meer verplicht zijn”, aldus Attentia, dat de cijfers puurde bij bedrijven die er klant zijn. Attentia voegt eraan toe dat de tijdelijke werkloosheid stabiel blijft en het kort verzuim daalt. Flexibilisering van arbeid – bijvoorbeeld met thuiswerk – moet een aandachtspunt zijn voor bedrijven die de terugkeer naar kantoor voorbereiden, klinkt het nog. Er is een “duurzaam telewerkkader” nodig in bedrijven, nu het einde van de coronaperiode in de verte gloort.

Volgens SD Worx is, nu 9 juni voor de deur staat, 45 procent van de werknemers zinnens om niet meer van thuis te werken. Bedrijven zullen met andere woorden nog op de rem moeten staan. De terugkeermomenten mogen voorlopig maximaal één werkdag per week per persoon bedragen. Per dag mag maximaal 20 procent van de personen voor wie thuiswerk verplicht is tegelijk op de werkvloer aanwezig zijn.

Anderzijds wil één op de drie Belgen minstens 1 keer per week thuis blijven werken. Bij vrouwen ligt dit hoger (39,8 pct).

Vanaf 1 juli is telewerk niet langer verplicht, maar het blijft wel aanbevolen, net als testing.

Partner Content