Guy Legrand

Een muntje onder de boom

Guy Legrand
Guy Legrand Freelance journalist

Hoe deden we dat vroeger wanneer we niet zomaar wat geld in een enveloppe wilden stoppen? Een goudstuk bood toen een oplossing.

Heb je vandaag geen inspiratie voor een cadeautje voor de kleinkinderen, neefjes, schoondochters of zelfs je kinderen, dan brengt een cadeaubon vaak redding. Daarmee kan je zowat alles kopen, van kleding tot een gastronomisch weekend. Hoe deden we dat vroeger wanneer we niet zomaar wat bankbiljetten in een enveloppe wilden stoppen? Een traditie die destijds ook in België was ingeburgerd, was een goudstuk cadeau doen, vooral aan de kleinkinderen. De Napoléon, een munt van 5,8 gram goud waarvan meer dan een half miljard exemplaren werden geslagen, heeft altijd een bevoorrecht plaatsje gehad in de spaarpot van de Fransen, en niet alleen van de bourgeoisie. We hebben het natuurlijk over de tijd dat het gele metaal een vaste waarde had op internationaal niveau en dus een stabiliteit bood waar de Franse frank niet aan kon tippen.

Heeft het vandaag nog zin om goud te kopen? Het grote verschil met vroeger is dat de goudkoers nu enorm fluctueert, zowel naar boven als naar beneden. Het edelmetaal is dus niet langer een veilige haven, maar hoort thuis bij de erg speculatieve activa. We zouden ons zelfs zorgen kunnen maken over zijn toekomstige waarde. Door de schommelingen van de laatste jaren is de goudprijs in amper tien jaar tijd, tussen 2001 en 2012, zeven keer duurder geworden. Moeten we er rekening mee houden dat het op een dag de andere kant uitgaat? Dat zou neerkomen op een daling van 80% tegenover zijn huidige waarde, een ware catastrofe!

Kan je nog van een veilige haven spreken of hoort goud thuis bij de zeer speculatieve activa?

Het antwoord is neen. Goud mag dan vanuit historisch perspectief duur zijn geworden voor ons westerlingen, dat geldt niet voor de Chinezen en de Indiërs, momenteel de belangrijkste kopers van goud. De enorme economische groei van hun land heeft hun koopkracht een spectaculaire boost gegeven. Gevolg: voor hen is goud niet duurder dan 15 jaar geleden. Een essentieel maar miskend argument.

Blijft de vraag: heeft het nog zin om een goudstuk te schenken? Waarom niet, maar dan in beperkte hoeveelheid. Kies dan wel voor munten die verkocht worden aan hun goudwaarde: de Napoléon, het stuk van 20 Belgische frank, de Krugerrand, enz. Dit in tegenstelling tot herdenkingsmedailles die bij uitgifte vaak aan het dubbele van hun goudwaarde worden verkocht.

Ook al is een goudmuntje als spaarmethode wat passé, het blijft dus een mooi object dat beter zijn waarde behoudt dan veel andere cadeautjes. Vooral omdat het gele metaal veilig blijkt als het elders mis gaat: tijdens de financiële crisis van 2008 hebben zowel kleine spaarders als grote beleggers er zich dan ook massaal op gestort.

Partner Content