Koten moeten aan allerlei eisen voldoen, maar het belangrijkste is wel dat ze brandveilig zijn. Dit jaar zijn er al twee incidenten geweest: recent nog een brand in een studentengebouw in Namen, waar er gelukkig slechts een lichte menselijke schade was. Anders was het in januari in Leuven, waar twee Ierse studenten het leven lieten bij een brand. Zij kwamen om in een gebouw dat niet erkend/gecontroleerd was door de stad als studentenkot.

De Stichting Brandwonden zet zich in om de levenskwaliteit van mensen met brandwonden en hun familie te verbeteren en wil ook zoveel mogelijk preventieboodschappen brengen.

Voor ouders die met hun zoon of dochter op zoek gaan naar een kot, heeft de Stichting volgende vragenlijst/tips:

1. Is er een rookmelder op elk verdiep?

2. Zijn ver brandblusapparaten aanwezig? Check ook de vervaldatum!

3. Is er een gemeenschappelijke trap, die helemaal tot beneden leidt?

4. Is er een evacuatiemogelijkheid, buiten de voordeur?

5. Is er een brandladder voor moest de trap niet meer gebruikt kunnen worden in geval van brand?

6. Werkt de noodverlichting op de trap?

7. Zijn halogeenlampen voldoende ver verwijderd van brandbaar materiaal?

8. Werd de gasgeiser gecontroleerd? Hetzelfde geldt voor gasverwarmingstoestellen.

9. Staat de gasgeiser in een aparte ruimte?

10. Worden de ruimtes die verwarmd worden met gasverwarming voldoende verlucht?

Inmiddels is ook de overheid strenger geworden. Vanaf 1 oktober 2014, dus vanaf de start van het nieuwe academiejaar, moeten álle woningen en kamers die bestemd zijn voor het huisvesten van studenten, uitgerust zijn met een rookmelder. De Vlaamse overheid heeft ook beslist dat de rookmeldersverplichting ook van toepassing is op de langlopende huurcontracten voor studenten, dus ook op de contracten die vóór 1 januari 2013 werden aangegaan.

Meer info: www.brandwonden.be, 02 649 65 83

Koten moeten aan allerlei eisen voldoen, maar het belangrijkste is wel dat ze brandveilig zijn. Dit jaar zijn er al twee incidenten geweest: recent nog een brand in een studentengebouw in Namen, waar er gelukkig slechts een lichte menselijke schade was. Anders was het in januari in Leuven, waar twee Ierse studenten het leven lieten bij een brand. Zij kwamen om in een gebouw dat niet erkend/gecontroleerd was door de stad als studentenkot.De Stichting Brandwonden zet zich in om de levenskwaliteit van mensen met brandwonden en hun familie te verbeteren en wil ook zoveel mogelijk preventieboodschappen brengen.Voor ouders die met hun zoon of dochter op zoek gaan naar een kot, heeft de Stichting volgende vragenlijst/tips:1. Is er een rookmelder op elk verdiep?2. Zijn ver brandblusapparaten aanwezig? Check ook de vervaldatum!3. Is er een gemeenschappelijke trap, die helemaal tot beneden leidt?4. Is er een evacuatiemogelijkheid, buiten de voordeur?5. Is er een brandladder voor moest de trap niet meer gebruikt kunnen worden in geval van brand?6. Werkt de noodverlichting op de trap?7. Zijn halogeenlampen voldoende ver verwijderd van brandbaar materiaal?8. Werd de gasgeiser gecontroleerd? Hetzelfde geldt voor gasverwarmingstoestellen.9. Staat de gasgeiser in een aparte ruimte?10. Worden de ruimtes die verwarmd worden met gasverwarming voldoende verlucht? Inmiddels is ook de overheid strenger geworden. Vanaf 1 oktober 2014, dus vanaf de start van het nieuwe academiejaar, moeten álle woningen en kamers die bestemd zijn voor het huisvesten van studenten, uitgerust zijn met een rookmelder. De Vlaamse overheid heeft ook beslist dat de rookmeldersverplichting ook van toepassing is op de langlopende huurcontracten voor studenten, dus ook op de contracten die vóór 1 januari 2013 werden aangegaan.Meer info: www.brandwonden.be, 02 649 65 83