De zelfstandigen, of ze nu fysieke personen zijn of bedrijfsleiders, hebben de mogelijkheid om een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) op te bouwen maar momenteel kunnen enkel de zelfstandige bedrijfsleiders een aanvullend pensioen verwerven via de rechtspersoonlijkheid waarover zij de leiding hebben.

Een zelfstandige die een beroepsactiviteit uitoefent als fysiek persoon, bijvoorbeeld een bakker, heeft momenteel niet de mogelijkheid om van een aanvullend pensioen te genieten bovenop wat is toegestaan in het kader van het VAPZ. In de toekomst zullen de zelfstandigen-fysieke personen een aanvullend pensioen van de tweede pijler kunnen opbouwen waarvan de voordelen en beperkingen overeenkomen met die die worden voorzien voor de zelfstandige bedrijfsleiders.

Het tekstontwerp werd opgemaakt om coherentie te garanderen met de geldende wetgeving betreffende het aanvullend pensioen voor de zelfstandigen en werknemers. Zo werd erover gewaakt dat de benamingen en gebruikte structuren dezelfde zijn als deze in andere reglementeringen met betrekking tot het aanvullend pensioen. (LB)

De zelfstandigen, of ze nu fysieke personen zijn of bedrijfsleiders, hebben de mogelijkheid om een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) op te bouwen maar momenteel kunnen enkel de zelfstandige bedrijfsleiders een aanvullend pensioen verwerven via de rechtspersoonlijkheid waarover zij de leiding hebben. Een zelfstandige die een beroepsactiviteit uitoefent als fysiek persoon, bijvoorbeeld een bakker, heeft momenteel niet de mogelijkheid om van een aanvullend pensioen te genieten bovenop wat is toegestaan in het kader van het VAPZ. In de toekomst zullen de zelfstandigen-fysieke personen een aanvullend pensioen van de tweede pijler kunnen opbouwen waarvan de voordelen en beperkingen overeenkomen met die die worden voorzien voor de zelfstandige bedrijfsleiders. Het tekstontwerp werd opgemaakt om coherentie te garanderen met de geldende wetgeving betreffende het aanvullend pensioen voor de zelfstandigen en werknemers. Zo werd erover gewaakt dat de benamingen en gebruikte structuren dezelfde zijn als deze in andere reglementeringen met betrekking tot het aanvullend pensioen. (LB)