Guy Legrand

Diversifiëren blijft de boodschap!

Guy Legrand
Guy Legrand Freelance journalist

Wie belegt in aandelen, moet voldoende diversifiëren. Ook als dat in zogenaamde ‘goede huisvader aandelen’ is.

Het was zaterdagmorgen toen de telefoon rinkelde. Aan de lijn een lezer die zich zorgen maakte over Lernout & Hauspie. Ik vroeg me toen af hoe de man aan mijn privénummer was geraakt, maar dat doet er hier nu niet toe. Je herinnert je wellicht Lernout & Hauspie, het spraaktechnologiebedrijf dat zich al wereldleider waande? De knowhow hadden ze zeker in huis, maar de ambitieuze oprichters kregen last van grootheidswaanzin en gingen zover dat ze de rekeningen vervalsten. Uit onderzoek bleek dat meer dan de helft van het zakencijfer dat ze voor het eerste kwartaal van 2000 hadden aangekondigd, fictief was. Waarna alles als een pudding in elkaar zakte. Het bedrijf dat een beurswaarde van 10 miljard dollar had bereikt, werd in oktober 2001 failliet verklaard. De stichters, die ooit als helden werden binnengehaald, werden tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Duizenden Belgische spaarders verloren samen miljarden euro’s. Hoe het mijn ochtendlijke beller verging? In de periode dat hij me contacteerde, was de koers van L&H van 20 naar 16 dollar gezakt. Hij had dus nog niet al te veel geleden onder de alarmerende geruchten die over het bedrijf de ronde deden. Hij maakte zelfs nog winst, want hij had zijn aandelen gekocht aan 12 dollar. “Dan heb je geluk”, heb ik hem toen geantwoord, “grijp dit aan om onmiddellijk te verkopen.” Of hij mijn raad heeft opgevolgd, weet ik niet, maar ik hoop voor hem van wel, want wellicht was hij zo bezorgd omdat hij het volledige kapitaal van zijn groepsverzekering in L&H-aandelen had belegd.

Een kapitale fout! Want wie ervoor kiest op lange termijn in aandelen te beleggen, moet altijd voldoende diversifiëren. Ook als je als een goede huisvader voor defensieve waarden kiest. Sinds de val van Fortis heeft iedereen dat begrepen, soms op een pijnlijke manier... Vandaar het belang van fondsen en beveks, ook al heb je geen honderden aandelen nodig voor een goede diversifiëring, verre van. Maar je moet er wel voor zorgen dat je belegt in verschillende landen en vooral in verschillende sectoren. Met een bevek kan je ook in regio’s beleggen met een sterkere groei.

Zo beleg je meteen ook in andere munten dan de euro, zoals sommige deskundigen aanraden. Al ben ik het daar niet mee eens. Als je leeft en consumeert in euro’s, is een muntdiversificatie niet essentieel. En nu we het toch over diversificatie hebben – die overigens ook voor obligaties geldt: moet je vastgoedaandelen, GVV’s (gereglementeerde vastgoedvennootschap) met een aantrekkelijk rendement, links laten liggen als een groot deel van je vermogen je eigen huis betreft? De meeste van deze GVV’s investeren in kantoren, handels- en opslagruimte en zorgwoningen, een heel andere soort vastgoed dan je eigen woning. Op zich dus al een vorm van diversificatie. Daar hoef je dus je hoofd niet over te breken. Maar hou steeds het adagium ‘leg al je eieren niet in één mand’ voor ogen. En hou je er ook aan!

Partner Content