Vandaag downloaden of streamen we muziek en films vaak via het internet. Bij downloaden sla je een bestand op je computer, tablet, smartphone of in the cloud op, je persoonlijke opslagruimte op het internet. Bij streamen maak je verbinding met een site waarvan je de content afspeelt, zonder dat je die zelf opslaat. Bekende streamingdiensten, al dan niet betalend, zijn Youtube, Spotify en Netflix. Maar mag je dit materiaal gebruiken zoals het je uitkomt?
...
Digitaal delen, hoe zit dat?
Wie muziek of films legaal downloadt of streamt, verwerft enkel een gebruikslicentie en wordt geen eigenaar van het werk. Dat heeft zo zijn gevolgen voor het delen of doorverkopen ervan.

Vandaag downloaden of streamen we muziek en films vaak via het internet. Bij downloaden sla je een bestand op je computer, tablet, smartphone of in the cloud op, je persoonlijke opslagruimte op het internet. Bij streamen maak je verbinding met een site waarvan je de content afspeelt, zonder dat je die zelf opslaat. Bekende streamingdiensten, al dan niet betalend, zijn Youtube, Spotify en Netflix. Maar mag je dit materiaal gebruiken zoals het je uitkomt?Bij content die je op een fysieke drager koopt (cd of dvd), word je eigenaar van alles wat erop staat. Je kan die drager ook legaal doorverkopen of weggeven en je mag enkele kopieën maken van het origineel als die voor thuisgebruik bestemd zijn. Bij downloaden en streamen ontbreekt een fysieke drager, je haalt enkel een digitale code binnen. Je koopt een licentie, een gebruiksrecht. De verstrekker van de content legt de voorwaarden van die licentie in een overeenkomst vast. Zo mag je van muziekdienst iTunes die licentie niet doorgeven aan derden, maar je mag een aangekochte song wel een aantal keren kopiëren naar andere toestellen. Soms worden bestanden beschermd door een kopieerbeveiliging die het aantal kopieën beperkt. Je mag dit materiaal dus niet kopiëren voor je vrienden of op het internet plaatsen en het zo voor anderen beschikbaar maken.Er zijn ook sites die gratis content aanbieden zonder auteursrechten te betalen. Daar muziek of films downloaden is illegaal, en ze verder verspreiden ook. Ook een streaming gebruiken afkomstig van een illegale bron is niet toegestaan. Toch wordt dit in ons land weinig bestraft omdat internetproviders moeilijk kunnen worden verplicht de gegevens van hun klanten door te spelen en er vooral jacht wordt gemaakt op de aanbieders. Websites die doorverwijzen naar illegale content worden dan geblokkeerd of weggehaald. In Duitsland worden individuele gebruikers van illegale content wel aangepakt.Door gebrek aan aangepaste wetgeving bestaat er veel onduidelijkheid. Wat als je op je facebookpagina een link legt naar video's of foto's die daar zonder de toestemming van de auteur werden geplaatst? Het Europese hof van Justitie oordeelde recent dat dit geen inbreuk op het auteursrecht is als je de link zonder winstoogmerk hebt geplaatst en zonder te weten dat de video's of foto's illegaal waren gepubliceerd. Intussen werkt de Europese Commissie aan een nieuwe wetgeving die aangepast is aan de nieuwe vormen van mediagebruik. Nu kan bijvoorbeeld een homevideo met achtergrondmuziek van sociale media worden gehaald omdat de maker van het filmpje geen auteursrecht over de muziek heeft.
Wil je dit artikel verder lezen?
Kies voor Plusmagazine