De 'Turteltaks' treedt in werking

29/02/16 om 16:03 - Bijgewerkt om 16:02

Woon je in Vlaanderen, dan zal je elektriciteitsfactuur voortaan zwaarder uitvallen door de 'Turteltaks' die je betaalt vanaf 1 maart 2016.

Gedurende jaren werden subsidies toegekend om de installatie van zonnepanelen te ondersteunen. Dat ging als volgt: 1 MWh elektriciteit geproduceerd door zonnepanelen gaf recht op 1 groenestroomcertificaat dat de grote energieleveranciers verplicht waren terug te kopen aan een minimale prijs. Het resultaat was een massa groenestroomcertificaten op de markt en een schuld van zo'n 2 miljard euro in Vlaanderen.

Bijkomende taks

Om deze financiële put te dichten heeft Vlaams minister van Energie, Annemie Turtelboom (Open Vld), beslist een bijkomende taks te heffen per elektriciteitsmeter. Het is dus een energieheffing per afnamepunt van elektriciteit, zodat ook de eigenaars van zonnepanelen mee betalen. Maar de hoogte van de heffing (minstens 100 euro) hangt wel af van je verbruik (zie tabel hieronder).

Het is de bedoeling om de 2 miljard euro schuld te recupereren over 5 jaar. De maatregel oogstte heel wat kritiek, onder meer van de Raad van State die aanvoerde dat er al een federale belasting geheven wordt, gebaseerd op het elektriciteitsverbruik. Men kan twee keer voor hetzelfde belast worden. Maar minister Turtelboom baseerde zich op arresten van het Grondwettelijk Hof en legde het advies van de Raad van State naast zich neer. Deze arresten maken een onderscheid tussen belastbare grondslag en belastbare materie. Belastbare materie is hier het afnamepunt en de belastbare grondslag is de differentiatie in de gebruikscategorie. Daardoor wordt volgens de minister niet belast op het verbruik, maar wordt het afnamepunt belast.

Hoeveel?

De bijkomende taks (om voor de hand liggende redenen 'turteltaks' genoemd) is een vast bedrag per jaar dat varieert naargelang het verbruik dat vermeld staat op je factuur. Hoe hoger je verbruik, hoe hoger de taks, aangerekend op je factuur. Volgens de VREG, het regulerings- en controleorganisme voor de markt van elektriciteit en gas in Vlaanderen, verbruikt een gemiddeld Vlaams gezin (2 volwassenen, 1 kind) 3,5 MWH per jaar. Wie minder dan 5 MWh verbruikt betaalt € 100 per jaar. Wie tussen 5 en 10 MWH verbruikt betaalt € 130 taks per jaar. Wie een sociaal tarief geniet betaalt € 25 per jaar.

Bron: Luminus

Andere verhogingen

De turteltaks is niet de enige bijkomende energiekost die de consument dit jaar moet betalen. Sinds 1 januari 2016 gingen de distributienettarieven naar omhoog en werd de levering van gratis stroom afgeschaft. In september 2015 werd de btw-verlaging teruggeschroefd en opnieuw op 21% gebracht. Alle verhogingen in acht genomen zal de elektriciteitsfactuur van een gemiddeld gezin ongeveer 50% hoger liggen dan vorig jaar.

Onze partners