© Getty Images/Creatas RF

De Europese domiciliëring: wat verandert er?

Domiciliëringen starten en stopzetten, dat doet u via uw bank. Vanaf volgend jaar zult u automatische opdrachten rechtstreeks met uw gasleverancier of telecomoperator moeten regelen.

Vanaf 1 februari 2014 is Sepa, het gemeen-schappelijke eurobetalingsgebied, een feit. Dan moeten alle overschrijvingen in een Europees formaat gebeuren. Uw oude Belgische bank- en overschrijvingsnummer kunt u dan niet meer gebruiken. Alles zal via uw IBAN-nummer verlopen. Nu al gebeuren veel transacties via uw IBAN-code en wordt bij elektronisch bankieren uw oude nummer al automatisch in een IBAN-nummer omgezet. De overgang wordt dus makkelijk.

Niet meer via de bank

Het voordeel is dat u even snel en eenvoudig naar een Europese als naar een Belgische rekening zult kunnen overschrijven. Tegelijk wordt ook het Europese systeem van domiciliëring verplicht. Daarmee kunt u automatische opdrachten naar bedrijven in andere Europese landen uitvoeren, maar het systeem geldt evenzeer voor binnenlandse domiciliëringen. Volgens de Europese commissie is dit systeem klantvriendelijker omdat het makkelijker wordt om uw domiciliëring te herroepen of te blokkeren en limietbedragen vast te leggen.

De grootste verandering betreft echter het beheer van uw domiciliëring. Dat zal niet langer door uw bank gebeuren, maar wel door uw leverancier. Hebt u domiciliëringen lopen, dan hoeft u niets te ondernemen. De banken zullen ze automatisch overdragen aan de bedrijven. Maar wilt u in de toekomst een domiciliëring starten of opzeggen, dan zult u zich niet meer tot uw bank moeten wenden maar tot het bedrijf aan wie u de betaling richt. Dit doet u door uw schuldeiser een mandaat te geven waarna hij voor u een domiciliëring opent. U kunt uw domiciliëring dus ook niet meer via uw bank laten schrappen.

Is dit een verbetering?

We vroegen het aan Ivo Mechels van Test-Aankoop: ?We zijn blij dat de consument nu gebruik kan maken van de eengemaakte ruimte, waardoor Europese betalingen goedkoper kunnen worden. Wat de domiciliëring betreft, zal de klant pro-actiever moeten tewerk gaan. Bij een betwisting zal hij bijvoorbeeld een minnelijke schikking kunnen voorstellen om alleen het niet-betwiste deel te betalen.?

Veiligheidsmechanismen

Maar wat als u bij een betwisting uw domiciliëring wilt stopzetten? Wordt dat niet een stuk moeilijker als uw schuldeiser dit voor u moet doen? Bob De Leersnyder, woordvoerder van de Belgische bankenfederatie Febelfin, nuanceert: ?Ik begrijp dat het voor de consument raar aanvoelt dat hij een domiciliëring niet meer via ?zijn? bank kan regelen. Maar er zitten heel wat veiligheidsmechanismen in het nieu-we systeem ingebouwd. Zo kunt u aan uw bank een zwarte lijst opgeven van bedrijven die niet van uw rekening mogen debiteren. Het is zelfs mogelijk om binnen de acht weken een terugstorting te vragen van een reeds uitgevoerde domiciliëring, wat niet wil zeggen dat uw schuld dan vervalt.?

Info over Sepa: www.sepabelgium.be

Partner Content