De elektronische maaltijdcheque

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Voormalig minister van Ondernemen Vincent van Quickenborne heeft op 1 december de elektronische maaltijdcheques gelanceerd. Hoe werkt dit nieuwe systeem precies?

Het nieuwe systeem werkt met een soort bankkaart en de bestaande betaalterminals. Het werd voorgesteld bij Carrefour in Oudergem, de eerste vestiging die momenteel alle verschillende systemen aanvaardt.

Na Carrefour hebben inmiddels ook Cora en Aldi een overeenkomst gesloten met de vier uitgevers van elektronische maaltijdcheque: Sodexo, Edenred, Monizze en E-Kena. De uitrol van het systeem is dus lopende. Nu zijn er al een “paar duizend” elektronische cheques in omloop: zowat vierhonderd bedrijven hebben een contract getekend bij een van de twee grote uitgevers.

De overstap naar de digitale cheque zal “geleidelijk” gaan omdat werkgevers en vakbonden dat zo beslist hebben in de Nationale Arbeidsraad, zei de toenmalige minister. “Ik denk dat er binnen enkele jaren geen papieren maaltijdcheques meer zullen bestaan en dat alles digitaal zal zijn.”

De minister ziet een pak potentieel: 1,3 miljoen mensen in ons land hebben maaltijdcheques. Het gaat om 250 miljoen cheques per jaar.

De consument heeft volgens de minister enkele voordelen. Verlies is minder een probleem want de kaart kan geblokkeerd worden. Als de vervaldag nadert, zal de klant bij de elektronische maaltijdcheque een sms krijgen. Ook kan het bedrag van de cheque bij aankoop zonder probleem gesplitst worden.

Voor de winkels zal er minder administratie aan te pas komen. Voor de werkgevers is het een vereenvoudiging. Het systeem is ook veiliger, zo zullen er bijvoorbeeld in de toekomst geen waardentransporten met maaltijdcheques meer nodig zijn.

Hoe alles praktisch in zijn werk gaat ziet u in onderstaand filmpje.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content