CD&V-parlementsleden Peter Van Rompuy en Robrecht Bothuyne willen de pensioenleeftijd en de loopbaanduur aan de levensverwachting koppelen. Meer hierover leest u hier.

Minister van Pensioenen De Croo is tevreden dat er wordt nagedacht over de pensioenproblematiek, al mag het debat volgens hem niet verengd worden tot de wettelijke pensioenleeftijd. "De voorbije decennia is de effectieve leeftijd waarop mensen stopten met werken gedaald van 64 jaar in de jaren '70 tot 59 jaar vandaag. Minder dan 10 procent van de mensen werkt vandaag tot de leeftijd van 65 jaar. Toch was de wettelijke pensioenleeftijd al die tijd 65 jaar. Het debat verengen tot de wettelijke pensioenleeftijd dreigt dus vooral een kleine groep te treffen die vandaag al de moeite doet om tot 65 te werken", waarschuwt De Croo.
"Er moet de volgende jaren evenzeer, en in de eerste plaats, worden gefocust op allerlei vervroegde uittredingsregelingen die toelaten te stoppen met werken voor men de wettelijke pensioenleeftijd heeft bereikt."

De Open Vld-minister benadrukt ook dat het belangrijk is om mensen "ruim op voorhand duidelijk te maken waaraan ze zich mogen verwachten". "Zo kunnen ze zich een realistische verwachting vormen en op een geïnformeerde manier loopbaankeuzes maken. Een expertencommissie tekent momenteel voorstellen uit voor de langetermijnevolutie van het pensioenlandschap tussen 2020 en 2040. De minister verwacht dat experten zowel rekening houden met de financiële als met de sociale duurzaamheid van het Belgisch pensioenstelsel. Niet enkel betaalbaarheid moet immers een aandachtspunt zijn, langer werken moet ook opbrengen voor mensen die de inspanning leveren", luidt het.

CD&V-parlementsleden Peter Van Rompuy en Robrecht Bothuyne willen de pensioenleeftijd en de loopbaanduur aan de levensverwachting koppelen. Meer hierover leest u hier. Minister van Pensioenen De Croo is tevreden dat er wordt nagedacht over de pensioenproblematiek, al mag het debat volgens hem niet verengd worden tot de wettelijke pensioenleeftijd. "De voorbije decennia is de effectieve leeftijd waarop mensen stopten met werken gedaald van 64 jaar in de jaren '70 tot 59 jaar vandaag. Minder dan 10 procent van de mensen werkt vandaag tot de leeftijd van 65 jaar. Toch was de wettelijke pensioenleeftijd al die tijd 65 jaar. Het debat verengen tot de wettelijke pensioenleeftijd dreigt dus vooral een kleine groep te treffen die vandaag al de moeite doet om tot 65 te werken", waarschuwt De Croo. "Er moet de volgende jaren evenzeer, en in de eerste plaats, worden gefocust op allerlei vervroegde uittredingsregelingen die toelaten te stoppen met werken voor men de wettelijke pensioenleeftijd heeft bereikt." De Open Vld-minister benadrukt ook dat het belangrijk is om mensen "ruim op voorhand duidelijk te maken waaraan ze zich mogen verwachten". "Zo kunnen ze zich een realistische verwachting vormen en op een geïnformeerde manier loopbaankeuzes maken. Een expertencommissie tekent momenteel voorstellen uit voor de langetermijnevolutie van het pensioenlandschap tussen 2020 en 2040. De minister verwacht dat experten zowel rekening houden met de financiële als met de sociale duurzaamheid van het Belgisch pensioenstelsel. Niet enkel betaalbaarheid moet immers een aandachtspunt zijn, langer werken moet ook opbrengen voor mensen die de inspanning leveren", luidt het.