Dashcams, nuttig en legaal?

Een dashcam is een camera die je op het dashboard van je wagen plaatst en die het verkeer filmt. Mag je die beelden gebruiken?

Dashcams filmen alles wat er voor je gebeurt wanneer je rijdt en schrijven die beelden weg op een schijf of geheugenkaartje. Als dat geheugen vol is, wordt het materiaal gewist en overschreven door nieuwe beelden. In Azië zijn dit soort camera’s gemeengoed. Ook bij ons moedigen verzekeringmaatschappijen het gebruik ervan aan. Zo liep er eind vorig jaar bij verzekeraar DVV een actie waarbij bepaalde ongevalvrije klanten gratis een dashcam aangeboden kregen. Het idee erachter is dat je bij een ongeval, naast de normale papieren, foto’s en getuigenissen ook de beelden van de dashcam bij het dossier kan voegen, wat voor veel verduidelijking kan zorgen. En volgens DVV ga je er zelf ook voorzichtiger door rijden.

Bewijsmateriaal?

Maar uiteindelijk filmt een dashcam op de openbare weg en registreert zo andere personen en voertuigen, kan dit? Die beelden zomaar op het internet zetten, houdt een schending van de privacy in, maar je mag er wel mee naar de politie stappen of ze bij een verzekeringsdossier voegen.

Kunnen beelden van een dashcam als bewijsmateriaal dienen in een rechtszaak? In principe hebben ze geen juridische bewijswaarde, maar de rechter kan oordelen er toch rekening mee te houden. Wil je zeker zijn dat de rechter dit effectief zal doen, dan kan je je dashcam laten registreren (zie hieronder).

Het is mogelijk dat de advocaat van de tegenpartij de privacywet inroept, die zegt dat je niemand ongevraagd mag filmen. Toch stelt de privacycommissie, die adviezen over privacy formuleert (die rechters al dan niet kunnen volgen), dat het gebruik van een dashcam kan, tenminste als je aan een aantal voorwaarden voldoet:

1. De beelden die je maakt mogen enkel bestemd zijn voor het beheren van eigen geschillen zoals aanrijdingen.

2. Je moet de beelden wissen als er niets bijzonders is gebeurd

3. Je moet de tegenpartij inlichten dat je een dashcam hebt.

4. Je moet maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat het beeldmateriaal zeker niet in verkeerde handen terechtkomt.

Registreren

Je kan de dashcam bij de privacycommissie laten registreren. In principe is dit enkel verplicht voor beveiligingscamera’s, maar ook een dashcam doet aan verwerking van persoonsgegevens. Als je hem aangeeft, zullen de beelden met zekerheid als bewijsmateriaal mogen dienen. Zo’n aangifte kost ? 25 (online op de website van de Privacycommissie) en ? 125 op papier.

Een dashcam aan de binnenkant van een taxi valt niet onder de privacywet, maar wel onder de camerawet. Hij wordt als bewakingscamera beschouwd.

Meer info over dashcams en privacy: www.privacycommissie.be

Partner Content