Voor de aankoop en de financiering met een krediet voor een woning met een aankoopsom tot en met 850.000 euro komt er vanaf 1 januari 2023 een korting voor de kopers. Voor familiale akten zoals een zorgvolmacht of een akte van erfopvolging, wordt het ereloon nu vastgelegd.

De plenaire vergadering van de Kamer keurde het basispakket energie goed. Consumenten krijgen in november en december een tegemoetkoming voor gas en elektriciteit.

Als je als consument iets koopt van een professionele verkoper geldt een wettelijke garantie van twee jaar. Sinds juni 2022 zijn de regels aangepast, ook voor digitale producten en diensten. Maar wat je voordien kocht, valt nog onder de oude regels.

Een consument met vragen of klachten kan soms terecht bij een specifieke ombusdienst of geschillencommissie. Een overzicht.

Sinds deze zomer kunnen eigenaren van een zonnepaneelinstallatie die uitvalt bij erg zonnig weer doordat het net overbelast wordt, daar een compensatiepremie voor aanvragen. Dat gebeurde tot nog toe 454 keer, blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Chris Janssens opvroeg bij Vlaams minister van Energie Zuhal Demir.

Voortaan mag geen enkele handelaar elektronisch betalen nog weigeren, maar moet hij ook contant geld aanvaarden. En dat geldt evenzeer voor vrije beroepen en verenigingen.

Dit blijkt uit de resultaten van de eerste jaarlijkse Cofidis-barometer over de koopkracht van de Belgen. Ondanks de stijgende levensonderhoudskosten willen de Belgen blijven investeren in projecten die voor hen belangrijk zijn. Om dit te verwezenlijken heeft 43% al een consumentenkrediet afgesloten. Geconfronteerd met de energie- en klimaatcrisis overweegt één Belg op vijf ook een lening aan te gaan om de energie-efficiëntie van zijn woning te verbeteren.

Een vaarbrevet halen voor de pleziervaart op de Noordzee? Dit is wat je vandaag moet weten over de tarieven, de duidelijkere wetgeving en de nieuwe regels.

Met de invoering van het capaciteitstarief zal het verschil tussen dag-en nachttarief verdwijnen, wat je netkosten betreft. Wat houdt dit nieuwe tarief in? En heeft het vandaag nog zin om 's nachts je was te doen?

In je dagelijks leven sluit je tal van verbintenissen af. Sommige uitdrukkelijk, andere stilzwijgend. Aan de hand van enkele concrete vragen, geven we aan waarmee je zoal rekening moet houden.

Een regenwaterput kan water leveren voor je toilet, je wasmachine, je kan er je tuin mee sproeien, schoonmaken, enz. Maar hoeveel bespaar je ermee en is het duurzaam?