Ook de huidige leeftijd waarop de Belg effectief met pensioen gaat zal onvermijdelijk opgetrokken moeten worden, klinkt het. Zowel Belgische mannen als vrouwen gaan zeer vroeg met pensioen in vergelijking met onze buurlanden.

"Het grote probleem is dat er te weinig mensen aan het werk zijn, te weinig jongeren, en dan vooral in sectoren die toegevoegde waarde creëren", aldus Coene. "De pensioenhervorming is een belangrijke stap, maar de gemiddelde loopbaanduur moet verder verlengd worden en dit moet voldoende vroeg aangepakt worden. De kloof tussen de effectieve en de wettelijke pensioenleeftijd is groot en moet in eerste instantie weggewerkt worden."

"De realiteit is dat de bevolking steeds ouder wordt, en dat door de vergrijzing de werkende bevolking onmogelijk zal kunnen instaan voor de niet-actieven. Misschien kunnen we beter ook eens beginnen spreken over de lengte van iemands loopbaan in plaats van altijd over de pensioenleeftijd. Met een loopbaan van 45 jaar, kan iemand die op zijn 20ste beginnen werken is met pensioen op 65."

Ook de huidige leeftijd waarop de Belg effectief met pensioen gaat zal onvermijdelijk opgetrokken moeten worden, klinkt het. Zowel Belgische mannen als vrouwen gaan zeer vroeg met pensioen in vergelijking met onze buurlanden. "Het grote probleem is dat er te weinig mensen aan het werk zijn, te weinig jongeren, en dan vooral in sectoren die toegevoegde waarde creëren", aldus Coene. "De pensioenhervorming is een belangrijke stap, maar de gemiddelde loopbaanduur moet verder verlengd worden en dit moet voldoende vroeg aangepakt worden. De kloof tussen de effectieve en de wettelijke pensioenleeftijd is groot en moet in eerste instantie weggewerkt worden.""De realiteit is dat de bevolking steeds ouder wordt, en dat door de vergrijzing de werkende bevolking onmogelijk zal kunnen instaan voor de niet-actieven. Misschien kunnen we beter ook eens beginnen spreken over de lengte van iemands loopbaan in plaats van altijd over de pensioenleeftijd. Met een loopbaan van 45 jaar, kan iemand die op zijn 20ste beginnen werken is met pensioen op 65."