CM maakt zich in een persbericht sterk een "veel betaalbaarder tarief" voor te stellen dan de privéverzekeraars. Wie al een hospitalisatieverzekering had bij een andere (privé-)verzekeraar, kon wel na 65 nog overstappen naar het CM-Hospitaalplan. Maar nu kunnen ook ouderen die nog nergens waren aangesloten, bij de CM terecht. "Het gaat om een groep die eigenlijk geblokkeerd stond. Ze konden enkel op de privémarkt terecht en dat aan tarieven die niet altijd haalbaar waren", zegt CM-woordvoerder Bram Swaerts.

CM laat 65-plussers voortaan intekenen voor 25,33 euro per maand. Na hun 70ste wordt dat 37,59 euro per maand. Wie al vroeger intekende, betaalt een stuk minder. Zo betaalt wie voor zijn 60ste al intekende, na zijn 70ste verjaardag 25,06 euro per maand. "Aan de voorwaarden en tarieven voor jongere verzekerden verandert er door de maatregel niets", zegt Swaerts. "Wel zijn er een aantal verbeteringen in de dekking, maar zeker geen achteruitgang."

Anderen zullen volgen

Volgens woordvoerder Urbain Vandormael van de socialistische mutualiteit zullen alle ziekenfondsen binnenkort 65-plussers laten intekenen. De socialistische mutualiteiten starten ermee op 1 mei. "Wij zijn niet de eerste, maar we zullen wel de goedkoopste zijn", zegt hij. Volgens de CM komt 15 procent van de 65- tot 69-jarigen in de loop van een jaar terecht in het ziekenhuis. Tegen de leeftijd van 85 jaar (85- tot 89-jarigen) verdubbelt de kans op een hospitalisatie tot 31 procent. Ook de verblijfsduur neemt toe met de leeftijd, van 9 dagen op 45 jaar, over 10 op 65, naar 21 op 85 jaar. En ook de kostprijs van een opname neemt toe naarmate men ouder is. De 20- tot 64-jarigen hebben een gemiddelde factuur van 498 euro, terwijl dit bij de 65-plussers gemiddeld 638 euro is.

CM maakt zich in een persbericht sterk een "veel betaalbaarder tarief" voor te stellen dan de privéverzekeraars. Wie al een hospitalisatieverzekering had bij een andere (privé-)verzekeraar, kon wel na 65 nog overstappen naar het CM-Hospitaalplan. Maar nu kunnen ook ouderen die nog nergens waren aangesloten, bij de CM terecht. "Het gaat om een groep die eigenlijk geblokkeerd stond. Ze konden enkel op de privémarkt terecht en dat aan tarieven die niet altijd haalbaar waren", zegt CM-woordvoerder Bram Swaerts. CM laat 65-plussers voortaan intekenen voor 25,33 euro per maand. Na hun 70ste wordt dat 37,59 euro per maand. Wie al vroeger intekende, betaalt een stuk minder. Zo betaalt wie voor zijn 60ste al intekende, na zijn 70ste verjaardag 25,06 euro per maand. "Aan de voorwaarden en tarieven voor jongere verzekerden verandert er door de maatregel niets", zegt Swaerts. "Wel zijn er een aantal verbeteringen in de dekking, maar zeker geen achteruitgang." Volgens woordvoerder Urbain Vandormael van de socialistische mutualiteit zullen alle ziekenfondsen binnenkort 65-plussers laten intekenen. De socialistische mutualiteiten starten ermee op 1 mei. "Wij zijn niet de eerste, maar we zullen wel de goedkoopste zijn", zegt hij. Volgens de CM komt 15 procent van de 65- tot 69-jarigen in de loop van een jaar terecht in het ziekenhuis. Tegen de leeftijd van 85 jaar (85- tot 89-jarigen) verdubbelt de kans op een hospitalisatie tot 31 procent. Ook de verblijfsduur neemt toe met de leeftijd, van 9 dagen op 45 jaar, over 10 op 65, naar 21 op 85 jaar. En ook de kostprijs van een opname neemt toe naarmate men ouder is. De 20- tot 64-jarigen hebben een gemiddelde factuur van 498 euro, terwijl dit bij de 65-plussers gemiddeld 638 euro is.