© iStock

Brexit boost tweede verblijf

De Britten zetten de markt van tweede verblijven in Frankrijk op zijn kop. Is dat nu goed of slechts nieuws voor ons Belgen?

Almaar meer 50-plussers zitten niet met één maar met twee bakstenen in de maag: in eigen land én in het buitenland, zoals Frankrijk waar Belgen een tweede verblijf hebben. Een politieke gebeurtenis dreigt nu roet in het eten te gooien: de Brexit of het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU. Want Britten zijn veruit de grootste groep buitenlanders die in Frans vastgoed investeert, vooral in ruraal gebied en vakantiebestemmingen. In Bretagne bijvoorbeeld zijn ze met 13.000. En in Nouvelle-Aquitaine met liefst 40.000, waarvan 10.000 in de Dordogne, dat intussen de bijnaam Dordogneshire kreeg.

Ongerustheid

Maar de nakende Brexit laat zich in de hele vastgoedsector voelen en zorgt sinds het referendum van 23 juni 2016 voor grote ongerustheid bij Franse vastgoedmakelaars. Naar Frankrijk uitgeweken Britse gepensioneerden zagen, door de devaluatie van het pond, hun pensioen immers meteen met 200 euro per maand slinken. Waarop analisten voorspelden dat de vastgoedprijzen in regio’s met een sterke Britse aanwezigheid met 20% zouden dalen: 10% door de aanpassing van de prijzen aan het koopkrachtverlies en nog eens 10% door het hoger aanbod op de vastgoedmarkt. Niets bleek minder waar.

Aanvankelijk was er onzekerheid bij de Britse onderdanen, die zich afvroegen of ze hun Frans optrekje niet moesten verkopen en terugkeren naar ’the motherland’. Maar na een wait-and-see-periode gebeurde vooral het omgekeerde. De Britten besloten om te blijven. En dus piekte de vraag naar verblijfsvergunningen. Vorig jaar alleen al werden in de Limousin meer dan 1.200 dossiers ingediend, tegen een honderdtal voorheen. Komt daarbij nog dat de Britten hun project om zich in Frankrijk te vestigen versneld zijn gaan uitvoeren, nog voor de spelregels veranderen en ze door een harde Brexit misschien een aantal voordelen zullen verliezen. En dat laat zich niet enkel aan de Opaal- en de Azurenkust voelen.

Opportuniteit voor Franse vastgoedmarkt

De Parijse regio was de eerste die van de situatie profiteerde, met een instroom van professionals uit de Londense financiële sector. De voorstad Neuilly werd de duurste van Frankrijk en in de Parijse wijk Marais klom de prijs voor sommige panden tot 25.000 euro per m2. Een industrieel die van Londen naar de Franse hoofdstad verkaste, kocht in het zevende arrondissement een appartement voor maar liefst 39 miljoen euro! Het internationale consultancybureau Deloitte stelt daarom terecht dat de Brexit een opportuniteit betekent voor de Franse vastgoedmarkt.

Maar terug naar de vakantieverblijven, want ook in ruraal gebied stuwt de Brexit de prijzen omhoog. “We hebben nog nooit zoveel verkocht”, zegt Trevor Legett, een Brit actief in Frans vastgoed. Sinds begin 2019 worden recordbedragen opgetekend. De verkoop in streken als de Limousin en de Dordogne is met 30% gestegen, wat onvermijdelijk de prijzen de hoogte injaagt. Daar zijn het vooral gepensioneerden die kopen, een praktijk die niet zomaar zal overwaaien. En op vastgoedsites is het aantal Britse bezoekers met 75% gestegen.

Wat betekent dat nu voor ons Belgen? Alles hangt af van de situatie. Heb je al een tweede verblijf in Frankrijk, dan kan je je in de handen wrijven, want de kans is groot dat je vastgoed sneller dan voorzien in waarde stijgt. Maar ben je op zoek naar een vakantiehuisje op het Franse platteland, dan ziet het er minder rooskleurig uit: je zal een stuk dieper in je portemonnee moeten tasten.

Partner Content