Het Grondwettelijk Hof velde een arrest over de vraag welke schade vergoed moet worden bij een ongeval waarbij het niet duidelijk is wie precies aansprakelijk is. Tothiertoe gingen de verzekeringsmaatschappijen ervan uit dat in zulke gevallen enkel de lichamelijke schade moest vergoed worden en dat de bestuurders zelf hun materiële schade moesten betalen, tenzij ze een omniumverzekering hadden.

Maar het Grondwettelijk Hof - dat antwoordde op een prejudiciële vraag van de politierechtbank van Luik - verandert het geweer van schouder: de maatschappijen moeten niet enkel de lichamelijke schade vergoeden, maar ook de reparatiekosten aan de wagen, wanneer de aansprakelijkheid niet vaststaat.

Deze beslissing gaat gevolgen hebben voor de kost van een BA auto. De premies zullen stijgen. En bovendien zou het aantal fraudegevallen ook wel eens kunnen stijgen, want het is niet ondenkbaar dat beide partijen een akkoord sluiten opdat de aansprakelijkheid niet duidelijk zou zijn. Dan worden ze beiden vergoed.

Module Vergoeding lichamelijke schade

Op de website van Assuralia, de Beroepsvereniging van verzekeringsondernemingen, vind je een interactieve module over de vergoeding van je lichamelijke schade bij een ongeval. (www.assuralia.be)

Het Grondwettelijk Hof velde een arrest over de vraag welke schade vergoed moet worden bij een ongeval waarbij het niet duidelijk is wie precies aansprakelijk is. Tothiertoe gingen de verzekeringsmaatschappijen ervan uit dat in zulke gevallen enkel de lichamelijke schade moest vergoed worden en dat de bestuurders zelf hun materiële schade moesten betalen, tenzij ze een omniumverzekering hadden.Maar het Grondwettelijk Hof - dat antwoordde op een prejudiciële vraag van de politierechtbank van Luik - verandert het geweer van schouder: de maatschappijen moeten niet enkel de lichamelijke schade vergoeden, maar ook de reparatiekosten aan de wagen, wanneer de aansprakelijkheid niet vaststaat.Deze beslissing gaat gevolgen hebben voor de kost van een BA auto. De premies zullen stijgen. En bovendien zou het aantal fraudegevallen ook wel eens kunnen stijgen, want het is niet ondenkbaar dat beide partijen een akkoord sluiten opdat de aansprakelijkheid niet duidelijk zou zijn. Dan worden ze beiden vergoed.Op de website van Assuralia, de Beroepsvereniging van verzekeringsondernemingen, vind je een interactieve module over de vergoeding van je lichamelijke schade bij een ongeval. (www.assuralia.be)