Wat is SEPA?

Consumenten, overheden, handelaars en ondernemingen kunnen hun betalingen overal in Europa gemakkelijk uitvoeren dankzij het gebruik van identieke betaalmiddelen: kaarten, overschrijvingen en domiciliëringen. In welk land men ook woont, er wordt geen onderscheid meer gemaakt: alle betalingen zijn 'interne betalingen' binnen Europa. Dat betekent dat alle overschrijvingen nu in een Europees formaat moeten gebeuren.

Wat er verandert... of net niet

- Uw rekeningnummer

Uw oude rekeningnummer dat uit 12 cijfers bestond werd omgezet in een IBAN-nummer (International Bank Account Number) van 16 karakters. In België wordt dit gevormd door de letters BE, gevold door 2 cijfers en dan de 12 cijfers van uw oude Belgische rekeningnummer. Dit nummer vindt u terug op uw rekeninguittreksels en uw bankkaarten.

Het nummer wordt vergezeld van een BIC-code (Business Identifier Code) die aangeeft welke uw bank is. Het is dus een code om uw bank te identificeren. De BIC-code bestaat uit 8 of 11 karakters en bestaat uit een code voor de bank (4 karakters), een code voor het land (2 karakters) en de plaats (2 karakters). Sommige banken voegen nog 3 karakters toe om het agentschap aan te duiden.

Nieuw Sinds 1 februari 2014 moet de BIC-code niet meer vermeld worden voor nationale betalingen. Binnen 2 jaar - dus vanaf 1 februari 2016 - zal de code ook niet meer moeten vermeld worden voor Europese overschrijvingen.

- Uw overschrijvingen

U werkt al enkele jaren met het rode overschrijvingsformulier. De definitieve overstap naar Europese overschrijvingen verandert niets voor u.

- Uw domiciliëringen

Ook het Europese systeem van domiciliëring wordt verplicht. Hiermee kunt u automatische opdrachten naar bedrijven in andere Europese landen uitvoeren. De grootste verandering betreft het beheer van uw domiciliëring. Dat zal niet langer door uw bank gebeuren, maar door uw leverancier.

Meer hierover leest u in het artikel "De Europese domiciliëring, wat verandert er?"

Meer info over sepa: www.sepabelgium.be

Consumenten, overheden, handelaars en ondernemingen kunnen hun betalingen overal in Europa gemakkelijk uitvoeren dankzij het gebruik van identieke betaalmiddelen: kaarten, overschrijvingen en domiciliëringen. In welk land men ook woont, er wordt geen onderscheid meer gemaakt: alle betalingen zijn 'interne betalingen' binnen Europa. Dat betekent dat alle overschrijvingen nu in een Europees formaat moeten gebeuren.- Uw rekeningnummerUw oude rekeningnummer dat uit 12 cijfers bestond werd omgezet in een IBAN-nummer (International Bank Account Number) van 16 karakters. In België wordt dit gevormd door de letters BE, gevold door 2 cijfers en dan de 12 cijfers van uw oude Belgische rekeningnummer. Dit nummer vindt u terug op uw rekeninguittreksels en uw bankkaarten.Het nummer wordt vergezeld van een BIC-code (Business Identifier Code) die aangeeft welke uw bank is. Het is dus een code om uw bank te identificeren. De BIC-code bestaat uit 8 of 11 karakters en bestaat uit een code voor de bank (4 karakters), een code voor het land (2 karakters) en de plaats (2 karakters). Sommige banken voegen nog 3 karakters toe om het agentschap aan te duiden.Nieuw Sinds 1 februari 2014 moet de BIC-code niet meer vermeld worden voor nationale betalingen. Binnen 2 jaar - dus vanaf 1 februari 2016 - zal de code ook niet meer moeten vermeld worden voor Europese overschrijvingen.- Uw overschrijvingenU werkt al enkele jaren met het rode overschrijvingsformulier. De definitieve overstap naar Europese overschrijvingen verandert niets voor u.- Uw domiciliëringenOok het Europese systeem van domiciliëring wordt verplicht. Hiermee kunt u automatische opdrachten naar bedrijven in andere Europese landen uitvoeren. De grootste verandering betreft het beheer van uw domiciliëring. Dat zal niet langer door uw bank gebeuren, maar door uw leverancier.Meer hierover leest u in het artikel "De Europese domiciliëring, wat verandert er?" Meer info over sepa: www.sepabelgium.be