Zowel aandelen (+16,5 procent) als obligaties (+12,0 procent) zetten een prima prestatie neer. Dat blijkt woensdag uit een analyse van HR-consultingbureau Mercer bij zowat een derde van de actieve pensioenfondsen in België.

De beste resultaten werden volgens Mercer in 2012 behaald in de Euro en Emerging aandelenmarkten, met rendementen van respectievelijk 19,3 procent en 20,3 procent, en door beleggingen in vastgoed (+21,9 procent).

Over de voorbije vijf jaar bekeken zijn de rendementen eerder pover, met een gemiddelde van 1,0 procent per jaar. "Dat is voornamelijk te wijten aan een desastreus 2008, toen een rendement van -24,7 procent gerealiseerd werd", klinkt het.

Op langere termijn, uiteindelijk toch de doelstelling van de pensioenfondsen, is de situatie beter. Over periodes van tien, vijftien en twintig jaar behaalden de bedrijfspensioenfondsen een reëel rendement na inflatie van respectievelijk 2,6 procent, 1,9 procent en 3,9 procent.

Zowel aandelen (+16,5 procent) als obligaties (+12,0 procent) zetten een prima prestatie neer. Dat blijkt woensdag uit een analyse van HR-consultingbureau Mercer bij zowat een derde van de actieve pensioenfondsen in België. De beste resultaten werden volgens Mercer in 2012 behaald in de Euro en Emerging aandelenmarkten, met rendementen van respectievelijk 19,3 procent en 20,3 procent, en door beleggingen in vastgoed (+21,9 procent).Over de voorbije vijf jaar bekeken zijn de rendementen eerder pover, met een gemiddelde van 1,0 procent per jaar. "Dat is voornamelijk te wijten aan een desastreus 2008, toen een rendement van -24,7 procent gerealiseerd werd", klinkt het.Op langere termijn, uiteindelijk toch de doelstelling van de pensioenfondsen, is de situatie beter. Over periodes van tien, vijftien en twintig jaar behaalden de bedrijfspensioenfondsen een reëel rendement na inflatie van respectievelijk 2,6 procent, 1,9 procent en 3,9 procent.