De mededeling komt van de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken. Die koos voor een geleidelijke invoering van de nieuwe procedure voor de paspoortaanvraag. Het merendeel van de Belgische posten in het buitenland begon tussen juni 2011 en december 2012 de biometrische paspoorten af te leveren. Die procedure is sinds vandaag afgerond, nu de ambassade van de Jamaicaanse hoofdstad Kingston als laatste het nieuwe paspoort ingevoerd heeft.. In totaal moesten 117 posten uitgerust worden en meer dan 380.000 Belgen geïnformeerd worden.

Belgen die een nieuw paspoort nodig hebben, moeten zich voortaan persoonlijk naar hun ambassade of consulaat begeven. De oude procedure, waarbij paspoorten zonder vingerafdrukken werden uitgereikt, liet nog toe de aanvraag per post over te maken. Buitenlandse Zaken heeft enkele oplossingen uitgewerkt om het de Belgen gemakkelijker te maken. Zo is een veertigtal posten met een mobiele kit uitgerust, waarmee ze bezoeken kunnen organiseren aan regio's waar veel Belgen wonen. Dat moet die mensen een vaak verre verplaatsing besparen.

Ook in België zelf moeten biometrische paspoorten met vingerafdrukken worden afgeleverd. In Sint-Pieters-Woluwe loopt momenteel een eerste testfase, in de tweede helft van 2013 zouden alle gemeenten het nieuwe paspoort moeten kunnen invoeren.

Overigens loopt tegen ons land een procedure voor het Europees Hof van Justitie omdat het als enige EU-lidstaat nog niet uitsluitend biometrische paspoorten met vingerafdrukken aflevert. Het Hof zou ten vroegste begin 2015 boetes kunnen opleggen, maar dan moet de invoering dus al helemaal afgerond zijn.

De mededeling komt van de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken. Die koos voor een geleidelijke invoering van de nieuwe procedure voor de paspoortaanvraag. Het merendeel van de Belgische posten in het buitenland begon tussen juni 2011 en december 2012 de biometrische paspoorten af te leveren. Die procedure is sinds vandaag afgerond, nu de ambassade van de Jamaicaanse hoofdstad Kingston als laatste het nieuwe paspoort ingevoerd heeft.. In totaal moesten 117 posten uitgerust worden en meer dan 380.000 Belgen geïnformeerd worden. Belgen die een nieuw paspoort nodig hebben, moeten zich voortaan persoonlijk naar hun ambassade of consulaat begeven. De oude procedure, waarbij paspoorten zonder vingerafdrukken werden uitgereikt, liet nog toe de aanvraag per post over te maken. Buitenlandse Zaken heeft enkele oplossingen uitgewerkt om het de Belgen gemakkelijker te maken. Zo is een veertigtal posten met een mobiele kit uitgerust, waarmee ze bezoeken kunnen organiseren aan regio's waar veel Belgen wonen. Dat moet die mensen een vaak verre verplaatsing besparen. Ook in België zelf moeten biometrische paspoorten met vingerafdrukken worden afgeleverd. In Sint-Pieters-Woluwe loopt momenteel een eerste testfase, in de tweede helft van 2013 zouden alle gemeenten het nieuwe paspoort moeten kunnen invoeren. Overigens loopt tegen ons land een procedure voor het Europees Hof van Justitie omdat het als enige EU-lidstaat nog niet uitsluitend biometrische paspoorten met vingerafdrukken aflevert. Het Hof zou ten vroegste begin 2015 boetes kunnen opleggen, maar dan moet de invoering dus al helemaal afgerond zijn.