© iStock

Belg zette gemiddeld 2,5 vakantiedagen over naar 2021

In 2020 had 75 procent van de bedienden nog extralegale vakantiedagen over die ze moesten overzetten naar 2021. Dat is 7% meer dan in 2019. Gemiddeld schoof de Belgische bediende 2,5 vakantiedagen door naar dit jaar. Dat blijkt uit een analyse van hr-dienstenbedrijf Acerta op basis van zijn cijfers van meer dan 120.000 bedienden.

De Belgische bedienden uit de private sector droegen gemiddeld 2,5 vakantiedagen over uit 2020. Uitgedrukt in uren zijn dat er 19. Het gaat daarbij enkel om extralegale vakantiedagen, aangezien wettelijke vakantie niet overgedragen kan worden. Drie op de vier bedienden hadden eind 2020 nog vakantiedagen over. De jaren voordien waren dat er telkens duidelijk minder (zo’n 68 procent).

Aangezien zowat 2,1 miljoen Belgen onder het bediendenstatuut werken, gaat het volgens Acerta om een heel pak ongebruikte vakantiedagen van 2020. Dat is het gevolg van de coronacrisis, blijkt uit de analyse van Acerta. “De coronacrisis heeft het opnemen van vakantiedagen duidelijk beïnvloed”, legt Marijke Beelen van Acerta uit. “Doordat mensen tijdelijk werkloos waren, thuiswerkten of misschien zelfs geveld waren door corona, hebben ze minder vakantiedagen opgenomen dan anders.”

Bovendien was er weinig animo bij de Belg om te reizen of waren de grenzen gesloten. “In november en december hebben werknemers nog een eindspurt ingezet en in die periode opvallend meer vakantiedagen opgenomen dan in andere jaren. Want aan het eind van elk werkjaar moet de teller van wettelijke vakantiedagen op nul staan. Het gaat hier bijvoorbeeld over anciënniteitsdagen”, legt Beelen uit.

Door die eindspurt blijft de impact voor bedrijven volgens Acerta al bij al beperkt. “Het maakt dat voor 2021 werkgevers en werknemers opnieuw met een bijna propere lei aan de vakantieplanning kunnen beginnen”, aldus Beelen.

Partner Content