De Belgische bedienden uit de private sector droegen gemiddeld 2,5 vakantiedagen over uit 2020. Uitgedrukt in uren zijn dat er 19. Het gaat daarbij enkel om extralegale vakantiedagen, aangezien wettelijke vakantie niet overgedragen kan worden. Drie op de vier bedienden hadden eind 2020 nog vakantiedagen over. De jaren voordien waren dat er telkens duidelijk minder (zo'n 68 procent).

Aangezien zowat 2,1 miljoen Belgen onder het bediendenstatuut werken, gaat het volgens Acerta om een heel pak ongebruikte vakantiedagen van 2020. Dat is het gevolg van de coronacrisis, blijkt uit de analyse van Acerta. "De coronacrisis heeft het opnemen van vakantiedagen duidelijk beïnvloed", legt Marijke Beelen van Acerta uit. "Doordat mensen tijdelijk werkloos waren, thuiswerkten of misschien zelfs geveld waren door corona, hebben ze minder vakantiedagen opgenomen dan anders."

Bovendien was er weinig animo bij de Belg om te reizen of waren de grenzen gesloten. "In november en december hebben werknemers nog een eindspurt ingezet en in die periode opvallend meer vakantiedagen opgenomen dan in andere jaren. Want aan het eind van elk werkjaar moet de teller van wettelijke vakantiedagen op nul staan. Het gaat hier bijvoorbeeld over anciënniteitsdagen", legt Beelen uit.

Door die eindspurt blijft de impact voor bedrijven volgens Acerta al bij al beperkt. "Het maakt dat voor 2021 werkgevers en werknemers opnieuw met een bijna propere lei aan de vakantieplanning kunnen beginnen", aldus Beelen.

De Belgische bedienden uit de private sector droegen gemiddeld 2,5 vakantiedagen over uit 2020. Uitgedrukt in uren zijn dat er 19. Het gaat daarbij enkel om extralegale vakantiedagen, aangezien wettelijke vakantie niet overgedragen kan worden. Drie op de vier bedienden hadden eind 2020 nog vakantiedagen over. De jaren voordien waren dat er telkens duidelijk minder (zo'n 68 procent). Aangezien zowat 2,1 miljoen Belgen onder het bediendenstatuut werken, gaat het volgens Acerta om een heel pak ongebruikte vakantiedagen van 2020. Dat is het gevolg van de coronacrisis, blijkt uit de analyse van Acerta. "De coronacrisis heeft het opnemen van vakantiedagen duidelijk beïnvloed", legt Marijke Beelen van Acerta uit. "Doordat mensen tijdelijk werkloos waren, thuiswerkten of misschien zelfs geveld waren door corona, hebben ze minder vakantiedagen opgenomen dan anders." Bovendien was er weinig animo bij de Belg om te reizen of waren de grenzen gesloten. "In november en december hebben werknemers nog een eindspurt ingezet en in die periode opvallend meer vakantiedagen opgenomen dan in andere jaren. Want aan het eind van elk werkjaar moet de teller van wettelijke vakantiedagen op nul staan. Het gaat hier bijvoorbeeld over anciënniteitsdagen", legt Beelen uit.Door die eindspurt blijft de impact voor bedrijven volgens Acerta al bij al beperkt. "Het maakt dat voor 2021 werkgevers en werknemers opnieuw met een bijna propere lei aan de vakantieplanning kunnen beginnen", aldus Beelen.