© Getty Images/iStockphoto

Belg spaart eerst voor eigen huis, pas daarna voor de kinderen

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

sparen in de eerste plaats om onverwachte uitgaven aan te kunnen, dat blijkt uit een ING-enquête bij 14.000 Europeanen, onder wie 1.000 Belgen. Op de tweede plaats komen in heel Europa de kinderen. Behalve in ons land, wij vinden een eigen huis belangrijker.

Voor de Belgen komt sparen voor de kinderen pas op de vierde plaats, na het kunnen betalen van periodiek terugkomende rekeningen. Hoe groot de verschillen zijn, valt uit de enquête niet af te leiden.

Door de crisis sparen we minder. Eén Europeaan op de drie heeft naar eigen zeggen nu minder in zijn spaarpot dan een jaar geleden.

Liefst 28 procent van de Belgen zegt helemaal geen spaargeld te hebben. Dat is iets beter dan het Europees gemiddelde van 30 procent. Van de Belgen die wel een spaarpot hebben, voelt 23 procent zich
“oncomfortabel” met de inhoud.

Het spaargeld op peil houden, kan natuurlijk ook door te besparen op de uitgaven. Dat doen we – in lijn met het Europees gemiddelde – vooral door het mes te zetten in ontspanning, kleding en lichaamsverzorging, mobiele telefonie en internet en nutsvoorzieningen (gas, water, elektriciteit).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content