De gemiddelde Belg heeft niet 45 jaar lang gewerkt en sociale bijdragen betaald, hoewel zijn pensioenstelsel daarvan uitgaat, maar slechts 32,5 jaar, zo blijkt uit het Europese rapport Pension Adequacy 2012-2050. Daarmee staat België onder het Europese gemiddelde en ver van buurlanden als Duitsland en Nederland, en nog verder van de Scandinavische landen.

Een van de gevolgen van die korte loopbanen is dat de Belgische pensioenen doorgaans laag zijn en dat er veel gepensioneerden onder de armoedegrens leven.

Het rapport erkent dat België eerste stappen heeft gezet om dat probleem aan te pakken. Het maakt duidelijk dat langer werken gezondere arbeidsomstandigheden vraagt en dat aanvullende bedrijfspensioenen nodig zullen zijn.

De gemiddelde Belg heeft niet 45 jaar lang gewerkt en sociale bijdragen betaald, hoewel zijn pensioenstelsel daarvan uitgaat, maar slechts 32,5 jaar, zo blijkt uit het Europese rapport Pension Adequacy 2012-2050. Daarmee staat België onder het Europese gemiddelde en ver van buurlanden als Duitsland en Nederland, en nog verder van de Scandinavische landen.Een van de gevolgen van die korte loopbanen is dat de Belgische pensioenen doorgaans laag zijn en dat er veel gepensioneerden onder de armoedegrens leven.Het rapport erkent dat België eerste stappen heeft gezet om dat probleem aan te pakken. Het maakt duidelijk dat langer werken gezondere arbeidsomstandigheden vraagt en dat aanvullende bedrijfspensioenen nodig zullen zijn.