Het verbod op cumul tussen een rustpensioen omwille van lichamelijke ongeschiktheid van de overheidssector en een uitkering was erop gericht om de combinatie van een voltijds pensioen met een voltijdse uitkering te vermijden. Er zat echter een addertje onder het gras, namelijk voor mensen die halftijds werken als werknemer en halftijds tewerkgesteld zijn als ambtenaar en die ernstig ziek werden. Bij
definitieve lichamelijke ongeschiktheid moeten zij immers kiezen tussen een halftijdse ziekte-uitkering of halftijds pensioen.

"Voltijds werken voor een halftijdse uitkering is een bittere pil om te slikken en zorgt voor schrijnende situaties bij de betrokkenen", stelt Wouter De Vriendt, die samen met Peter De Roover de pensioenminister daarover in de Kamer aan de tand voelde. Minister Bacquelaine erkende het probleem en gaf aan dat hij "met prioriteit maatregelen heeft genomen om de situatie een halt toe te roepen, omdat er door de toepassing van de maatregel een sociaal probleem ontstaat".

Zo heeft hij de pensioendienst van de overheid (PDOS) instructies gegeven zodat de uitbetaling van de pensioenen wegens lichamelijke ongeschiktheid in de toekomst niet meer kan worden geschorst in geval van een cumulatie met een vervangingsinkomen en de terugbetaling van de reeds betaalde pensioenen niet meer wordt gevorderd. Ook heeft Bacquelaine de PDOS gevraagd een ontwerptekst op te stellen om het verbod op cumul te beëindigen vanaf 1 januari 2013.

"De aanneming van de tekst zal tot gevolg hebben dat de cumulatie van een pensioen wegens lichamelijke ongeschiktheid met een vervangingsinkomen weer wordt toegelaten. Ook zal het toelaten dat de pensioenbedragen die in 2014 werden opgeschort, zonder verdere betwistingen zullen worden teruggestort", lichtte Bacquelaine nog toe.

Het verbod op cumul tussen een rustpensioen omwille van lichamelijke ongeschiktheid van de overheidssector en een uitkering was erop gericht om de combinatie van een voltijds pensioen met een voltijdse uitkering te vermijden. Er zat echter een addertje onder het gras, namelijk voor mensen die halftijds werken als werknemer en halftijds tewerkgesteld zijn als ambtenaar en die ernstig ziek werden. Bij definitieve lichamelijke ongeschiktheid moeten zij immers kiezen tussen een halftijdse ziekte-uitkering of halftijds pensioen. "Voltijds werken voor een halftijdse uitkering is een bittere pil om te slikken en zorgt voor schrijnende situaties bij de betrokkenen", stelt Wouter De Vriendt, die samen met Peter De Roover de pensioenminister daarover in de Kamer aan de tand voelde. Minister Bacquelaine erkende het probleem en gaf aan dat hij "met prioriteit maatregelen heeft genomen om de situatie een halt toe te roepen, omdat er door de toepassing van de maatregel een sociaal probleem ontstaat". Zo heeft hij de pensioendienst van de overheid (PDOS) instructies gegeven zodat de uitbetaling van de pensioenen wegens lichamelijke ongeschiktheid in de toekomst niet meer kan worden geschorst in geval van een cumulatie met een vervangingsinkomen en de terugbetaling van de reeds betaalde pensioenen niet meer wordt gevorderd. Ook heeft Bacquelaine de PDOS gevraagd een ontwerptekst op te stellen om het verbod op cumul te beëindigen vanaf 1 januari 2013. "De aanneming van de tekst zal tot gevolg hebben dat de cumulatie van een pensioen wegens lichamelijke ongeschiktheid met een vervangingsinkomen weer wordt toegelaten. Ook zal het toelaten dat de pensioenbedragen die in 2014 werden opgeschort, zonder verdere betwistingen zullen worden teruggestort", lichtte Bacquelaine nog toe.