Na een periode van dalende prijzen in 2013 en 2014 zit vastgoed aan de kust opnieuw in de lift. Het aantal transacties steeg vorig jaar met 18,9 procent, en de prijzen zitten weer bijna op het recordniveau van 2012. "Lage rentes en het tanend succes van tweede verblijven in landen als Turkije, Marokko en Tunesië liggen aan de basis van het succes van vastgoed aan de kust", aldus woordvoerder Bart van Opstal.

Tussen de verschillende kuststeden zitten veel verschillen. Opmerkelijk is de stijging van de vastgoedprijs in De Panne. Dat is het gevolg van het succes van assistentiewoningen voor ouderen, die in aankoop duurder zijn dan gewone appartementen. "Assistentiewoningen aan de kust nemen toe. Oudere mensen willen graag aan de kust wonen", klinkt het bij de notarissen. Ook bijvoorbeeld in Oostende is er een groeiend succes van assistentiewoningen.

De prijs voor een appartement in De Panne bedroeg vorig jaar gemiddeld bijna 231.000 euro: 22,8 procent duurder dan een jaar eerder. Voor een appartement aan de dijk stijgt dat naar 264.000 euro: 74,8 procent hoger dan een jaar eerder.

De gemiddelde prijs van een appartement aan de kust steeg vorig jaar met 2,8 procent tot 272.108 euro. Toch is die prijsstijging lager dan het nationaal niveau, waar appartementen gemiddeld 3,6 procent duurder werden. "De kust kent nog een groot aanbod van oude appartementen, waarvan de prijzen onder druk staan", aldus van Opstal. Appartementen aan de dijk werden gemiddeld wel fors duurder: met zes procent tot gemiddeld 344.519 euro. De gemiddelde prijs van een woonhuis aan de kust daalde met 5,6 procent tot 279.766 euro.

Na een periode van dalende prijzen in 2013 en 2014 zit vastgoed aan de kust opnieuw in de lift. Het aantal transacties steeg vorig jaar met 18,9 procent, en de prijzen zitten weer bijna op het recordniveau van 2012. "Lage rentes en het tanend succes van tweede verblijven in landen als Turkije, Marokko en Tunesië liggen aan de basis van het succes van vastgoed aan de kust", aldus woordvoerder Bart van Opstal. Tussen de verschillende kuststeden zitten veel verschillen. Opmerkelijk is de stijging van de vastgoedprijs in De Panne. Dat is het gevolg van het succes van assistentiewoningen voor ouderen, die in aankoop duurder zijn dan gewone appartementen. "Assistentiewoningen aan de kust nemen toe. Oudere mensen willen graag aan de kust wonen", klinkt het bij de notarissen. Ook bijvoorbeeld in Oostende is er een groeiend succes van assistentiewoningen. De prijs voor een appartement in De Panne bedroeg vorig jaar gemiddeld bijna 231.000 euro: 22,8 procent duurder dan een jaar eerder. Voor een appartement aan de dijk stijgt dat naar 264.000 euro: 74,8 procent hoger dan een jaar eerder. De gemiddelde prijs van een appartement aan de kust steeg vorig jaar met 2,8 procent tot 272.108 euro. Toch is die prijsstijging lager dan het nationaal niveau, waar appartementen gemiddeld 3,6 procent duurder werden. "De kust kent nog een groot aanbod van oude appartementen, waarvan de prijzen onder druk staan", aldus van Opstal. Appartementen aan de dijk werden gemiddeld wel fors duurder: met zes procent tot gemiddeld 344.519 euro. De gemiddelde prijs van een woonhuis aan de kust daalde met 5,6 procent tot 279.766 euro.