Tussen april 2009 en juli 2010 stroomden oudere werknemers met brugpensioen na zes maanden begeleiding nog in 17,7 procent van de gevallen door naar werk. Nu is dat in meer dan een jaar tijd amper 4 procent. Bovendien krijgen de Vlaamse bruggepensioneerden via de VDAB zo goed als geen jobs aangeboden waarop ze moeten solliciteren. In de eerste vier maanden van dit jaar waren er in totaal maar vijf verplichte vacatures voor de 103 mensen die met brugpensioen gingen, wat neerkomt op 0,05 jobs per bruggepensioneerde. Het gemiddelde van de voorbije vijf jaar ligt op 0,15.

De VDAB benadrukt dat ze alle bruggepensioneerden tot 58 jaar een zeer intensieve begeleiding naar een nieuwe job geeft. "Maar een belangrijk deel van hen wil niet werken omdat ze dankzij het brugpensioen financieel rondkomen", zegt Leen Sterckx, teamleader van de 50+ Club van de VDAB.

Tussen april 2009 en juli 2010 stroomden oudere werknemers met brugpensioen na zes maanden begeleiding nog in 17,7 procent van de gevallen door naar werk. Nu is dat in meer dan een jaar tijd amper 4 procent. Bovendien krijgen de Vlaamse bruggepensioneerden via de VDAB zo goed als geen jobs aangeboden waarop ze moeten solliciteren. In de eerste vier maanden van dit jaar waren er in totaal maar vijf verplichte vacatures voor de 103 mensen die met brugpensioen gingen, wat neerkomt op 0,05 jobs per bruggepensioneerde. Het gemiddelde van de voorbije vijf jaar ligt op 0,15.De VDAB benadrukt dat ze alle bruggepensioneerden tot 58 jaar een zeer intensieve begeleiding naar een nieuwe job geeft. "Maar een belangrijk deel van hen wil niet werken omdat ze dankzij het brugpensioen financieel rondkomen", zegt Leen Sterckx, teamleader van de 50+ Club van de VDAB.