Sinds 2014 mogen winkeliers de totaalprijs afronden tot op de halve euro. Let wel, na enig gebakkelei werd beslist dat dit enkel mogelijk was voor cash betalingen. Betalingen met de bankkaart gebeurden nog steeds tot op de centiem.

Betaal je cash, dan wordt het totaal bedrag van je aankopen - naar boven of naar beneden - afgerond tot op de 5 cent. Het is dus niet zo dat de prijs van elk product dat je koopt afgerond wordt, enkel de totaalprijs. Je verliest er dus zeker niet altijd bij en evenmin win je er altijd bij.

VOORBEELD Je koopt 2 producten, één aan ? 10,49 en één aan ? 4,18. Dus voor in totaal ? 14,67. Je totaalprijs zal afgerond worden tot ? 14,65. In dit geval win je 2 cent.

Het komt dus neer op het volgende. Eindigt je factuur op :

  • 0,01; 0,02; 0,06 of 0,07, dan zal er naar beneden worden afgerond en win je 1 of 2 cent
  • 0,03; 0,04; 0,08 of 0,09, dan zal er naar boven worden afgerond en betaal je 1 of 2 cent extra.

Uitbreiding

Het laten verdwijnen van die vervelende 1 en 2 eurocentjes verloopt een stuk trager dan verwacht. Dat is logisch, vermits de afrondingen enkel mogen gebeuren voor cash betalingen en die niet zo vaak meer gebeuren. Bovendien mogen apothekers niet afronden voor geneesmiddelen, enkel voor schoonheidsproducten, vitaminen, enz.

In 2008 hadden UCM en Unizo een test gedaan gedurende 6 maanden in Visé en Waregem: tientallen miljoenen transacties waarbij er afgerond werd, bleken geen enkel probleem te vormen.

De huidige minister van Financiën, Johan Van Overtveldt, stelt voor om de afrondingen ook mogelijk te maken voor elektronische betalingen. Hij heeft een wetsvoorstel hierover klaar.

Sinds 2014 mogen winkeliers de totaalprijs afronden tot op de halve euro. Let wel, na enig gebakkelei werd beslist dat dit enkel mogelijk was voor cash betalingen. Betalingen met de bankkaart gebeurden nog steeds tot op de centiem.Betaal je cash, dan wordt het totaal bedrag van je aankopen - naar boven of naar beneden - afgerond tot op de 5 cent. Het is dus niet zo dat de prijs van elk product dat je koopt afgerond wordt, enkel de totaalprijs. Je verliest er dus zeker niet altijd bij en evenmin win je er altijd bij.VOORBEELD Je koopt 2 producten, één aan ? 10,49 en één aan ? 4,18. Dus voor in totaal ? 14,67. Je totaalprijs zal afgerond worden tot ? 14,65. In dit geval win je 2 cent.Het komt dus neer op het volgende. Eindigt je factuur op :Het laten verdwijnen van die vervelende 1 en 2 eurocentjes verloopt een stuk trager dan verwacht. Dat is logisch, vermits de afrondingen enkel mogen gebeuren voor cash betalingen en die niet zo vaak meer gebeuren. Bovendien mogen apothekers niet afronden voor geneesmiddelen, enkel voor schoonheidsproducten, vitaminen, enz.In 2008 hadden UCM en Unizo een test gedaan gedurende 6 maanden in Visé en Waregem: tientallen miljoenen transacties waarbij er afgerond werd, bleken geen enkel probleem te vormen.De huidige minister van Financiën, Johan Van Overtveldt, stelt voor om de afrondingen ook mogelijk te maken voor elektronische betalingen. Hij heeft een wetsvoorstel hierover klaar.