© iStock

5 dagen zorgverlof – Wat is nieuw?

We zijn voortdurend op zoek naar een goed evenwicht tussen werk en privé. Een zorgverlof van vijf dagen per jaar is een van de nieuwe maatregelen die er binnenkort aan zitten te komen.

“We kennen allemaal voorbeelden van moedige ouders in onze eigen omgeving. Een buur of een collega die zijn job combineert met de dagelijkse zorg voor een kind, een broer of een tante die het moeilijk heeft”, aldus minister van Werk, Pierre-Yves Dermagne. Extra zorgverlof is een manier om werk en privé beter op mekaar af te stemmen. Het maakt deel uit van de omzettingswet van de richtlijn over de work-life balance.

Wat bestaat er vandaag in de privésector?

  • Tijdskrediet voor welbepaalde redenen (motief genoemd), waaronder de zorg voor een zwaar ziek gezins- of familielid, de zorg voor een kind jonger dan 8 jaar, de zorg voor een kind met een beperking, dat jonger is dan 21 jaar, of om palliatieve zorg te verlenen.
  • Thematisch verlof – lijkt op tijdskrediet, maar de voorwaarden verschillen – om medische bijstand te verlenen aan een gezins- of familielid, voor palliatieve zorg of mantelzorg. Als je aan de voorwaarden voldoet, krijg je voor al deze verloven een RVA-uitkering voor de dagen waarop je niet werkt. En als je die uitkering krijgt, worden die niet gewerkte dagen gelijkgesteld voor je pensioen.
  • Verlof om dwingende redenen. Dat zijn 10 dagen onbetaald verlof (tenzij anders geregeld in jouw bedrijf), dat je om welbepaalde redenen kan opnemen. Bijvoorbeeld bij schade aan je woning na een brand, maar ook bij ziekte of hospitalisatie van iemand met wie je samenwoont of een nabij familielid. Je werkgever mag vragen om de reden waarvoor je het verlof aanvraagt te bewijzen.
  • Verlof zonder wedde. Natuurlijk kan je je werkgever ook vragen om verlof zonder wedde te nemen. Maar let op, het is niet omdat het onbetaald is dat je er automatisch recht op hebt. Het is een gunst, geen recht.

Wat verandert er in de toekomst?

Naast deze bestaande vormen om er even tussenuit te kunnen om iemand bij te staan, komen daar binnenkort 5 dagen zorgverlof bij om persoonlijke steun te geven aan een gezins- of familielid. “Het gaat hier niet om tijdskrediet of thematisch verlof”, aldus het kabinet van minister van Werk, Pierre-Yves Dermagne. “Het zorgverlof is een flexibel verlof, dat je als werknemer kan gebruiken als een ander soort omstandigheidsverlof. Het nieuwe zorgverlof zal worden afgetrokken van het verlof om dwingende redenen. Neem je zorgverlof, dan kan je dus minder dagen verlof om dwingende redenen nemen. Maar dit verlof om dwingende redenen wordt vanaf nu wel op minstens 10 arbeidsdagen gebracht, waar dit vroeger maximum 10 dagen was. En in tegenstelling tot het verlof om dwingende redenen, wordt het zorgverlof betaald. Als het niet op een conventionele manier wordt vergoed (door je werkgever), kan een Koninklijk Besluit voorzien in een uitkering door de RVA, waarschijnlijk vanaf volgend jaar.”

Vandaag

MAXIMUM 10 dagen verlof om dwingende redenen.

• Niet betaald.

In de toekomst

MINIMUM 10 dagen verlof om dwingende redenen.

• Niet betaald.

+

• 5 dagen zorgverlof.

• Betaald.

• Afgetrokken van het verlof om dwingende redenen.

EEN VOORBEELD. In je bedrijf heb je 15 dagen verlof om dwingende redenen. Je neemt vier dagen betaald zorgverlof. Dan heb je nog 11 dagen onbetaald verlof om dwingende redenen over.

Partner Content