101 vragen beantwoord over Bouwen en besparen

Van het opstellen van een goed budget tot je verhuis: bij (ver)bouwen komt heel wat kijken. Goeie informatie is meer dan welkom.

Journalisten Colette Demil en Staf Bellens zijn niet aan hun proefstuk toe als het aankomt op leesbare en toegankelijke informatie over bouwen en wonen.

Zij hebben nu een kersvers boek klaar: Bouwen en besparen? Dat kan!

Hierin vind je 101 praktische vragen en antwoorden voor wie denkt aan bouwen of verbouwen.

Kosten

Heel belangrijk daarbij is het maken van een goed budget en nog belangrijker: je budget onder controle houden. Daarvoor moet je natuurlijk op de hoogte zijn van de kosten die bij jouw bouwproject komen kijken. Je hebt daarbij uiteraard de kosten voor de architect, veiligheidscoördinator en (onder)aannemers, de btw of registratierechten, de notariskosten, maar evenzeer de kosten ‘achteraf’ (onroerende voorheffing,...).

Rechten en plichten

Wanneer moet je een veiligheidscoördinator inschakelen? Moet je altijd beroep doen op een EPB-verslaggever? Wanneer heb je een bouwvergunning nodig? Is een brandverzekering verplicht?

Als jouw bouwproject iets minder vlot verloopt dan gedacht, is het ook handig het antwoord te kennen op volgende vragen: kun je een vergoeding eisen als de werken vertraging oplopen? Mag je weigeren om de factuur te betalen als de aannemer de uitvoeringstermijn overschrijdt? Ben je verantwoordelijk als de buren schade lijden door de werken op je werf?

Financiering

Kies je voor een lening op afbetaling of een hypothecair krediet? Welk fiscaal voordeel levert het hypothecair krediet op?

Welke premies en tussenkomsten bestaan er?

Checklists en websites

Achteraan in het boek vind je een aantal handige checklists (over het opstellen van je bouwbudget en het evalueren van een bestaande woning) en websites waar je per thema nog extra informatie kan vinden.

Colette Demil en Staf Bellens, Bouwen en Besparen? Dat kan!, Lannoo, isbn 9789401422888, ? 19,99

Partner Content