Ritsen © BELGA

1 bestuurder op 4 kent het ritsprincipe niet

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Sinds 1 maart 2014 is het ritsprincipe verplicht op plaatsen waar er een rijstrook wordt onderbroken. Een enquête van het BIVV toont aan dat 1 bestuurder op 4 niet exact weet hoe het werkt. Daarom leggen we het nog even klaar en duidelijk uit.

Slechts 77% van de bestuurders kan exact uitleggen wat het principe inhoudt. Twee jaar na de invoering van het ritsprincipe in de wegcode, weet bijna 1 op 4 bestuurders nog steeds niet hoe er correct geritst moet worden. 69% van de bestuurders observeert minstens 1 maal per week een andere bestuurder die op een foute manier ritst. Meer dan 61% raakt hierdoor geïrriteerd.

87% van de bestuurders is vandaag voorstander van het systeem. De meerderheid is dus overtuigd. 79% van de bestuurders vindt ritsen efficiënt. In Wallonië stellen ze zich echter meer vragen bij de doeltreffendheid van het systeem (slechts 65% vindt het efficiënt) dan in Vlaanderen (86%) en Brussel (85%).

Wat houdt het ristprincipe precies in?

1 bestuurder op 4 kent het ritsprincipe niet
  • Het ritsprincipe is verplicht op plaatsen waar er een rijstrook wordt onderbroken (op alle wegen waar er ten minste twee rijstroken zijn in dezelfde rijrichting). De bestuurder moet op zijn rijstrook blijven rijden tot aan de versmalling om vervolgens in te voegen in de aangrenzende rijstrook waar het verkeer zich verderzet. De bestuurders die zich reeds op deze rijstrook bevinden moeten beurtelings een bestuurder laten invoegen.
  • Het ritsprincipe is een algemene regel die nageleefd moet worden, zonder dat er signalisatie nodig is.
  • Hierbij geldt dat volgens artikel 12.4 het veranderen van rijstrook tijdens het toepassen van het ritsprincipe niet als een manoeuvre wordt beschouwd.
  • De bestuurder die op de vrije rijstrook rijdt moet, als eerste, een bestuurder laten invoegen. Vervolgens doet de bestuurder die achter hem rijdt op de vrije strook, op zijn beurt, hetzelfde.
  • Het principe geldt voor alle bestuurders, ongeacht het type voertuig. Dat betekent dus ook voor motors, vrachtwagens, bestelwagens, ...
  • Het ritsprincipe geldt niet wanneer men de autosnelweg oprijdt. In dit geval moet er altijd voorrang verleend worden aan de bestuurders die zich reeds op de autosnelweg bevinden. De borden (in dit geval “geef voorrang”) primeren altijd boven de algemene regels, zelfs bij sterk vertraagd verkeer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content