Eén van de thema's op de Recht & Gelddag van 25 september 2021 is 'Erven en schenken'. Het blijft één van de rechtstakken die het meest vragen oproept. Geen wonder, want elke familie krijgt er vroeg of laat mee te maken. En erfenissen lopen niet altijd van een leien dakje... Een erfovereenkomst kan soelaas brengen.

Uit het magazine

Op 1 januari 2024 vervelt de pensioenfiche tot een pensioenoverzicht. En daar zit meer achter dan een simpele naamsverandering. Zo zal je als werknemer eindelijk duidelijke informatie krijgen over wat je pensioenplan opbrengt en kost.

De pensioenbonus wordt opnieuw ingevoerd en telt vanaf 1 juli 2024 mee voor wie met pensioen gaat vanaf 1 januari 2025, laat minister van Pensioenen Karine Lalieux weten.

De fiscus gebruikt informatie en foto's van immowebsites en andere onlineplatformen om na te gaan of het kadastraal inkomen (KI) van woningen nog up-to-date is. Een herziening kan huiseigenaars honderden euro's per jaar extra kosten.

De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) waarschuwt iedereen voor de activiteiten van verschillende ondernemingen die op onregelmatige wijze actief zijn op de financiële markt in ons land.

De Vlaamse loopbaancheque bestaat 10 jaar en kon al meer dan 190.000 mensen bekoren. Tijd om even stil te staan bij dit instrument.

Een familiale verzekering dekt meer dan de bal in de ruit van de buurman! Veroorzaak jij als fietser, voetganger, stepgebruiker enz. een ongeval waarbij er schade is aan een ander voertuig, dan ben je blij dat je een familiale verzekering hebt gesloten!

Federale ambtenaren kunnen in de toekomst tot vier jaar lichter werk uitoefenen en behouden daarbij in bepaalde gevallen de eerste twee jaar hun loon. Dat staat in een wetsontwerp van minister van Ambtenarenzaken Petra De Sutter dat eind vorige maand groen licht kreeg op de ministerraad en waarover De Tijd bericht.

Het cliché van de hardwerkende zelfstandige klopt, zo blijkt uit nieuwe cijfers. Zeven op de tien zelfstandigen kloppen meer dan 40 uur per week en een derde zelfs meer dan 50 uur. Toch lijdt hun mentaal welzijn er niet onder: 65% is momenteel tevreden tot zeer tevreden over de balans tussen werk en privé.

Een kwart van de werkende Belgen kreeg in zijn/haar carrière al te maken met discriminatie op de werkvloer. Bij de werkzoekenden ligt dat cijfer nog hoger: één op de drie (31,9 %) kreeg geen eerlijke kans tijdens een sollicitatie. Niet de afkomst of het geslacht zijn de belangrijkste factoren van discriminatie, wel de leeftijd van de sollicitant.