Eén van de thema's op de Recht & Gelddag van 25 september 2021 is 'Erven en schenken'. Het blijft één van de rechtstakken die het meest vragen oproept. Geen wonder, want elke familie krijgt er vroeg of laat mee te maken. En erfenissen lopen niet altijd van een leien dakje... Een erfovereenkomst kan soelaas brengen.

De Vlaamse Belastingdienst lanceerde dit jaar ERFonline, een digitale toepassing om een nalatenschap aan te geven. Sinds 18 juli kan je ook het attest van erfopvolging - dat je nodig hebt om de rekeningen te deblokkeren - online opvragen via MyMinfin.

Het helse voorjaar en begin van de zomer in de luchtvaart leiden tot een stormloop bij claimbedrijven die passagiers helpen een compensatie te krijgen. "In juni zagen we een verdrievoudiging van het aantal claims tegenover mei", zegt Claudio Brosche, juridisch expert bij Flightright woensdag in De Tijd. "In juli waren het er zelfs vier keer zoveel."

Wie een grondige verbouwing plant, zal vanaf volgend jaar ook een nieuwe regenwaterput in rekening moeten nemen. Nu het klimaat wijzigt, en we te maken krijgen met zowel lange droge periodes als zware regenval, trekt de Vlaamse regering op aangeven van minister van Omgeving Zuhal Demir, de volumes van de regenwaterputten op.

Op zaterdag 24 september organiseert Plus Magazine opnieuw een Recht & Gelddag. Een aantal sprekers houden boeiende uiteenzettingen over zaken die jou aanbelangen. We stelden alvast 3 vragen aan één van hen, erenotaris Eric Spruyt.

Ongeveer 38.000 Belgen hebben in juni hun papieren belastingaangifte met vertraging opgestuurd gekregen door problemen bij de federale overheidsdienst Financiën. Hun deadline volgt stipt een maand na ontvangst van de aangifte. Dat bevestigt Francis Adyns, woordvoerder van de FOD Financiën.

In Vlaanderen bestaat de 'vriendenerfenis'. Toch schenken mensen vaak liever dan dat ze nalaten. Tijdens je leven iemand plezier doen of helpen geeft voldoening. Maar let op, want er staat een rem op jouw gulheid.

Uit het magazine

Wanneer je werkgever je arbeidsovereenkomst beëindigt, heb je soms recht op een opzeggingsvergoeding. Maar hoe wordt die berekend? Tellen voordelen zoals maaltijdcheques, een smartphone, een kostenvergoeding of bonus mee?

Op 7 juli maakten de FOD Economie en de minister van Economie Pierre-Yves Dermagne de praktische details bekend voor het verkrijgen van de toelage van 225 euro voor wie verwarmt met huisbrandolie (stookolie) en propaan in bulk. De aanvraag kan worden ingediend tot 10 januari 2023.

De vakantie staat voor de deur en velen onder ons hebben mooie vooruitzichten in het buitenland: een citytrip, een familievakantie, een meerdaagse trektocht... Febelfin lijst op hoe je ter plekke best betaalt en geld afhaalt.

Wie zich met een e-step door het verkeer beweegt, mag niet langer op het voetpad rijden. Worden e-stepsgebruikers als zwakke weggebruikers beschouwd? En hoe ben je verzekerd bij een aanrijding met een voetganger?

Deze maand in Plus Magazine