De voorbije vier jaar heeft jobsite StepStone meer dan 53.000 Belgische werkzoekenden ondervraagd over hun sollicitatie-ervaringen. Een van de belangrijkste resultaten was dat 76 % geen antwoord kreeg. Wie wel kon deelnemen aan de sollicitatieprocedure, had gemiddeld 16 sollicitaties nodig om op gesprek te mogen gaan. Enkele tips.

Bij het begin van een nieuw jaar gaan vaak een aantal regels, wetten, maatregelen enz. in voege. Bij de aanvang van 2020 zijn dat er bijzonder veel. We zetten de belangrijkste voor u op een rijtje.

De Federatie van notarissen noteerde een serieuze stijging van het aantal vastgoedschenkingen. In Vlaanderen, maar nog meer in Wallonië.

In kamers voor twee of meer personen zijn ereloonsupplementen verboden. Toch kan ook daar de factuur hoog oplopen. Voor een borstverkleining omwille van functionele hinder bijvoorbeeld betaalt een patiënt in ziekenhuis A 3.023 euro uit eigen zak. In ziekenhuis B is dat maar 103 euro. Dezelfde ingreep, hetzelfde kamertype, maar wel 29 keer goedkoper.

Bijna één derde (32%) van de werknemers in België die langer dan een maand om ziektereden afwezig waren zegt dat hij had kunnen én willen werken tijdens minstens een deel van die afwezigheid. Hun grootste drempels om het werk vroeger te hervatten zijn een negatief doktersadvies (44%) en het ontbreken van de mogelijkheid om het werk geleidelijk te kunnen hernemen (19%).