Eén van de thema's op de Recht & Gelddag van 25 september 2021 is 'Erven en schenken'. Het blijft één van de rechtstakken die het meest vragen oproept. Geen wonder, want elke familie krijgt er vroeg of laat mee te maken. En erfenissen lopen niet altijd van een leien dakje... Een erfovereenkomst kan soelaas brengen.

Je bent eigenaar en je bent van plan jouw woning voor de eerste keer te verhuren. Dan vraag je je waarschijnlijk het volgende af...

Het is weer die tijd van het jaar... Op 30 juni moeten de papieren aangiftes binnen zijn bij de fiscus. Online heb je tijd tot 15 juli. Over de aangifte kan je een boek over schrijven, maar wij zoomen in op de strengere regels voor wie (groot)ouders ten laste neemt.

Uit het magazine

Je wordt gevraagd om te getuigen voor de rechtbank. Kan men je hiertoe verplichten, als je dat niet wil? Hoe leg je een getuigenverklaring af? En wat riskeer je als je de waarheid verdraait?

Vicepremier en minister van Economie en Werk Pierre-Yves Dermagne heeft een wetsontwerp klaar dat werknemers een beter evenwicht tussen hun werk en privéleven moet helpen vinden. Vooral werknemers met een veeleisende gezinssituatie, omdat ze bijvoorbeeld de zorg voor een naaste op zich nemen, zullen ervan kunnen genieten, zegt hij.

Ook dit jaar zal het voor de meeste gepensioneerden makkelijk zijn om hun belastingaangifte in te vullen. De Pensioendienst heeft hun pensioenbedragen rechtstreeks aan de FOD Financiën bezorgd, zoals dit al jaren het geval is. Zo staan de gegevens al ingevuld voor de burger in MyMinfin, Tax-on-web en het voorstel van vereenvoudigde aangifte.

Om het verschil tussen werken en niet werken groter te maken en de werkzaamheidsgraad te verhogen, zullen ruim 733.000 werknemers vanaf eind 2022 voor het eerst een jobbonus ontvangen.

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits overweegt een nieuwe premie in te voeren om mensen te verleiden die op dit moment niet werken en ook geen werkloosheidsuitkering ontvangen. Dat zei ze dinsdag op de Werkgelegenheidsconferentie van de Vlaamse regering.

Uit het magazine

Een regenwaterput kan water leveren voor je toilet, je wasmachine, je kan er je tuin mee sproeien, schoonmaken, enz. Maar hoeveel bespaar je ermee en is het duurzaam?

Als je een huis koopt is het belangrijk dat dit goed 'vrij en onbelast' is. Wat betekenen deze twee woorden precies? En hoe zit het met bouwmisdrijven?

Volgens professor Hans De Witte, die het onderzoek opzette, kan er de komende maanden een belangrijke ontslaggolf komen. Werknemers die de afgelopen twee jaar hebben nagedacht of ze nog wel bij hun huidige werkgever willen blijven, gaan volgens de professor nu de stap zetten, van zodra de economische onzekerheid wat wegebt.

Deze maand in Plus Magazine